Ένα σύνολο παραγόντων, όπως η γενετική, οι ορμόνες, οι ασθένειες και το στρες πυροδοτεί την κατάθλιψη. Ένα αυξανόμενο νούμερο ερευνών υποστηρίζει ότι οι διατροφικές επιλογές ίσως παίζουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη των νόσων που βασίζονται στον εγκέφαλο, όπως η κατάθλιψη. Τα ακόλουθα είδη τροφών δε θεραπεύουν σε καμία περίπτωση την κατάθλιψη, ούτε αντικαθιστούν κάποια συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι απαραίτητα για μία υγιεινή διατροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση.

Καλά λιπαρά για υγιή εγκέφαλο, όπως αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Όσοι τρώνε πολύ ψάρι, έχουν 17% χαμηλότερο ρίσκο για κατάθλιψη. Τα Ω3 οξέα ενίσχυαν τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής που δινόταν σε ανθρώπους με κατάθλιψη.

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη συνολική υγεία και μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Σε έρευνα που έγινε, η ομάδα που λάμβανε υποστήριξη για την κατάθλιψη αλλά τρεφόταν με λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο, κόκκινο κρέας και ξηρούς καρπούς μειώνοντας τα γλυκά, είχε πιο σημαντική βελτίωση συγκριτικά με εκείνους που δεν τρέφονταν ανάλογα.

Φυλλώδη λαχανικά. Το μαρούλι, το σπανάκι και παρόμοια λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και φολικό οξύ, που αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Μπανάνες. Κάποιες τροφές, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα περιέχουν τυροσίνη, το αμινοξύ που παράγει την ορμόνη ντοπαμίνη, η οποία ελέγχει τα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου.

Οστρακοειδή. Άριστη πηγή ψευδάργυρου, ένα απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εκτός αυτού, έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα. Οι κόκκοι του κακάο περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, ειδικά στις μεγαλύτερες γυναίκες. Άλλες επιλογές με την ίδια επίδραση είναι το τσάι, τα μήλα, τα μύρτιλα και τα κρεμμύδια.