Οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν και αυτό σημαίνει διάφορα πράγματα. Από τη μία πλευρά, για πρώτη φορά μετά από ένα διάστημα που έμοιαζε αιώνας, έχετε τη δυνατότητα να καθίσετε για πέντε λεπτά χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα – ή, αν εργάζεστε, να μην τρώτε τα βράδια σας προσπαθώντας να δείτε ποιος θα κρατήσει το παιδί την επόμενη μέρα. Από την άλλη, ξεκινά επίσημα η εποχή των ιώσεων και των παιδικών ασθενειών. Ειδικά αν μεγαλώνετε δύο ή περισσότερα πιτσιρίκια, μέχρι ο… ασθενής – μηδέν να γίνει και πάλι καλά, συνήθως έχει προλάβει να αρρωστήσει το επόμενο. Και ο κύκλος δεν σταματά να ξαναρχίζει. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να σας υποσχεθεί με ειλικρίνεια ότι αυτό δεν θα συμβεί και φέτος. Όμως, τουλάχιστον, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αν φροντίσετε να τηρείτε ορισμένους βασικούς κανόνες υγιεινής.

  • Πλύντε τα χέρια σας: Όλοι και διαρκώς. Όταν δεν είστε σίγουροι για το κατά πόσον χρειάζεται, κάντε το.
  • Γεμίστε το σπίτι ξύλα κοπής: Οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν αστειεύονται όταν προσβάλλουν παιδιά. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό ξύλο κοπής για τα λαχανικά και άλλο για τις πρωτεΐνες. Πλύντε τα με καυτό νερό και πετάξτε τα μόλις δείτε την πρώτη χαρακιά.
  • Τρίψτε τους πάγκους: Προμηθευτείτε αντιβακτηριακά προϊόντα και απολυμάνετε τους πάγκους της κουζίνας όσο συχνότερα γίνεται – σίγουρα μετά από κάθε γεύμα που θα μαγειρεύετε.
  • Ζεματίστε τα σεντόνια: Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για την αντοχή τους στο χρόνο, όμως το πλύσιμο σε καυτό ή έστω ζεστό νερό θα μειώσει πολύ τα μικρόβια που κυκλοφορούν σπίτι σας. Αλλάζετέ τα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, συχνότερα αν κάποιος είναι άρρωστος και ακόμη πιο συχνά στην κούνια του μωρού.
  • Οριοθετήστε τα κατοικίδια: Όσο και αν τα αγαπάτε, δυστυχώς έχουν την τάση να μεταφέρουν πολλές βρωμιές με τα ποδαράκια τους. Μην τα αφήνετε να ανεβαίνουν στα κρεβάτια και, σε περίπτωση που το παιδί είναι αλλεργικό, συζητήστε με τον κτηνίατρο ή με έναν εκπαιδευτή για να σας προτείνει τρόπους να περιορίσετε το πρόβλημα.
  • Μην του μάθετε να μοιράζεται: Εντάξει, ας δίνει τα παιχνίδια του, όμως η οδοντόβουρτσα, η πετσέτα και το μαξιλάρι του θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δικά του.
  • Βάλτε τα παπούτσια τιμωρία: Βγάζετέ τα με το που θα περάσετε το κατώφλι, ιδιαίτερα αν έχετε ένα μωρό που μπουσουλάει.
  • Μειώστε τα λούτρινα: Κανένα παιδί δεν παίζει εξίσου με όλα τα αρκουδάκια του, όμως τα ακάρεα της σκόνης δεν κάνουν διακρίσεις. Κρατήστε μόνο όσα χρησιμοποιούνται τακτικά και χαρίστε τα υπόλοιπα. Όσα μείνουν στο δωμάτιο του παιδιού θα πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα. Αν δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποχωριστεί για τόσες ώρες, βάλτε τα για 8 ώρες στην κατάψυξη! Τα ακάρεα δεν είναι φίλοι των χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Αγοράστε αφυγραντήρα: Αν το σπίτι σας έχει αυξημένη υγρασία, δεν αποκλείεται να αναπτύξει μούχλα, η οποία ανήκει στα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα.
  • Καθαρίστε τα στρώματα: Μια φορά το μήνα είναι αρκετή και είναι πιο εύκολο από ό,τι πιστεύετε.