Η καρδιά της Νατάσσας Μποφίλιου μπορεί να πονάει όταν ψηλώνει, όμως φαίνεται πως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα οστά των παιδιών. Ωστόσο, πολλά πιτσιρίκια χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους για μεγάλα διαστήματα εξαιτίας φαινομενικά αναίτιων πόνων. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που τους προκαλεί;

Οι αιτίες

Παλιότερα οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτοί οι πόνοι, οι οποίοι ταλαιπωρούν το 25 – 40% των παιδιών δύο έως δώδεκα ετών οφείλονταν στην ξαφνική ανάπτυξή τους που αναγκάζει τους μυς και τα οστά να «τεντωθούν» πολύ γρήγορα. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Πλέον, η επικρατούσα άποψη είναι ότι αυτές οι αθώες ενοχλήσεις οφείλονται στην υπερδραστηριότητα των παιδιών που υποφέρουν από αυτές και συγκεκριμένα στην υπερβολική χρήση των μυών τους μέσα από άλματα, αναρρίχηση και άλλες δραστηριότητες που κουράζουν πολύ το σώμα. Επίσης, φαίνεται πως αυτά τα παιδιά έχουν μικρότερη ανοχή στον πόνο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς η διαφορά εκμηδενίζεται αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί υποφέρει από πόνους ανάπτυξης

  • Βιώνει έντονους πόνους ή σουβλιές, κυρίως στα κάτω άκρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνήθως την ώρα που ξαπλώνει ή μερικές ώρες αργότερα.
  • Συνήθως αυτοί οι πόνοι προσβάλλουν ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές του σώματός του.
  • Εμφανίζονται χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός.
  • Υποχωρούν μέχρι το πρωί.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

  • Επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Εκείνος ή εκείνη θα κάνει ερωτήσεις στο παιδί αλλά και θα το εξετάσει σωματικά για να εξακριβώσει ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Αν οι πόνοι είναι πολύ έντονοι, ενδέχεται να σας προτείνει και κάποιο παυσίπονο.
  • Κάντε του μασάζ. Όχι μόνο θα το βοηθήσετε να ανακουφιστεί και να χαλαρώσει, αλλά θα περάσετε και μερικές ακόμη τρυφερές στιγμές μαζί.
  • Ελέγξτε πώς αντιδρά στη θερμότητα. Μία θεωρία θέλει τους πόνους να προκαλούνται από το γαλακτικό οξύ που συγκεντρώνεται στους μυς των ποδιών λόγω της υπερδραστηριότητας και το οποίο ενεργοποιείται από το ζεστό μπάνιο που κάνουν πριν κοιμηθούν. Ωστόσο, άλλα παιδιά φαίνεται πως ανακουφίζονται από ένα καυτό αφρόλουτρο ή από τη συντροφιά μιας θερμοφόρας. Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει με το μικρό σας, παραλείποντας μερικές φορές το βραδινό του μπάνιο και παρατηρώντας την εξέλιξη.
  • Πειραματιστείτε και κάντε υπομονή. Σύντομα θα το έχει ξεπεράσει. Μέχρι τότε, μπορείτε να βρείτε μαζί ποια πράγματα το βοηθούν να νιώσει καλύτερα.