Στη σύγχρονη εποχή όλοι ανεξαιρετώς γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Μάλιστα, οι αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Για το καλό της υγείας και της ευεξίας σας, λοιπόν, είναι σημαντικό να αφήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια στο παρελθόν. Σίγουρα απαιτεί προσπάθεια και επιμονή από εσάς, μιας και δεν πρόκειται απλά για μια συνήθεια που βασίζεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά για έναν πραγματικό εθισμό στην ουσία της νικοτίνης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντισταθείτε στην επιθυμία σας για τσιγάρο.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

 

  • Βρείτε ένα κίνητρο

Για καθετί με το οποίο καταπιάνεστε στη ζωή σας, βοηθάει πολύ να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία. Έτσι και με τη διακοπή του καπνίσματος. Εντοπίστε, λοιπόν, τι είναι αυτό που σας οδήγησε να πάρετε αυτήν την απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα υγείας, μπορεί να είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζετε με την αναπνοή σας, μπορεί να είναι το γεγονός ότι δε θέλετε να δίνετε το κακό παράδειγμα στα παιδιά σας ή ότι βλέπετε το δέρμα σας θαμπό και κουρασμένο. Δεν έχει σημασία πόσο σημαντικός ακούγεται ο λόγος, αρκεί να παρακινεί εσάς.

 

  • Διαχειριστείτε τον πειρασμό

Η επιθυμία σας για τσιγάρο είναι πιο πιθανό να προκύψει στις περιστάσεις που συνήθως καπνίζατε, για παράδειγμα σε ένα μπαρ, σε ένα πάρτυ, μαζί με τον πρωινό καφέ σας ή μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Εντοπίστε τις συνθήκες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την προσπάθειά σας και σκεφτείτε τι θα σας βοηθούσε να τις διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, αν νιώθετε ότι είστε έτοιμη να ανάψετε το τσιγάρο, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο κάποια φίλη σας, ώστε να ξεχαστείτε.

 

  • Μασήστε τσίχλα

Οποιαδήποτε τσίχλα, όχι απαραίτητα κάποια με νικοτίνη, θα κρατήσει το στόμα σας απασχολημένο. Δείτε τις τσίχλες ως υποκατάστατο του τσιγάρου και προτιμήστε αυτές χωρίς ζάχαρη. Επίσης, όταν νιώθετε την ανάγκη να καπνίσετε δοκιμάστε να φάτε μερικά στικς λαχανικών, καρότου και αγγουριού για παράδειγμα.

 

  • Μην μπείτε στη λογική του «μόνο ένα τσιγάρο»

Όταν σας πιάσει η επιθυμία για κάπνισμα, ίσως σκεφτείτε ότι θα κάνετε «μόνο ένα τσιγάρο» και μετά τέλος. Μη βαυκαλίζεστε όμως. Δεν πρόκειται να σταματήσετε εκεί, αφού συνήθως το ένα τσιγάρο οδηγεί στο επόμενο. Επιπλέον, το πισωγύρισμα αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ότι δεν έχετε την αυτοπειθαρχία να τα καταφέρετε και θα σας οδηγήσει στην παραίτηση.

 

  • Ζητήστε κατανόηση και συμπαράσταση

Το να βλέπετε την παρέα σας να καπνίζει και να μυρίζετε τον καπνό τους, είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας παρασύρει. Φυσικά, δεν μπορείτε να τους πείσετε να σταματήσουν και εκείνοι το κάπνισμα, αλλά μπορείτε να τους εξηγήσετε τον στόχο σας και να τους ζητήσετε να μην καπνίζουν μπροστά σας. Ειδικά αν είναι και ο σύντροφός σας καπνιστής, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να μείνετε μακριά από το τσιγάρο, επομένως η στήριξή του είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση βέβαια που θέλει και ο ίδιος να κόψει το κάπνισμα, είναι μια καλή ιδέα να το προσπαθήσετε από κοινού.

 

  • Θυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη

Κάθε φορά που σκέφτεστε να ανάψετε ένα τσιγάρο, θυμηθείτε γιατί αρχίσατε να προσπαθείτε να το κόψετε. Η καλύτερη υγεία, η μεγαλύτερη αντοχή και η βελτιωμένη ποιότητα δέρματος, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη.