Ας είμαστε ειλικρινείς. Με την πάροδο των μηνών από τη γέννηση του παιδιού σας, αισθάνεστε όλο και περισσότερο την ανάγκη να περάσετε λίγο χρόνο μακριά του. Όσο και αν έχει γεμίσει τη ζωή σας με ευτυχία και τρυφερότητα, είναι βέβαιο πως σας έχουν λείψει τα ραντεβού με τον σύζυγο ή τη σύζυγό σας, η ευκαιρίες να μιλήσετε με τους φίλους σας χωρίς να ψιθυρίζετε, ίσως ακόμη και λίγος καθαρός αέρας! Όταν όμως έρχεται η ώρα να κλείσετε πίσω σας την πόρτα ανυπομονώντας για μια ήρεμη βραδιά, αντιλαμβάνεστε αμέσως ότι δεν μπορείτε να είστε και τόσο ξένοιαστοι. Οι αγωνίες σας – δικαιολογημένες και μη – όταν αφήνετε το μωράκι σας με κάποιον τρίτο είναι τόσες που δεν περνά στιγμή που να μην το σκέφτεστε. Αν και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι αυτό θα αλλάξει, μπορείτε τουλάχιστον να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι παραλόγιζεστε, αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια.

Βρίσκεται στο σπίτι σας

Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως το άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα του για αυτές τις ώρες είναι διατεθειμένο να μην αφήνει από το βλέμμα του το μωρό ούτε για ένα δευτερόλεπτο, αφού υπάρχει πάντα περίπτωση στο σπίτι του να μην τηρούνται απόλυτα όλα τα απαραίτητα μέτρα βρεφικής ασφαλείας.

Διακρίνεται από ειλικρίνεια

Πολλές φορές ένα μικρό λάθος μπορεί να γίνει μεγαλύτερο αν γίνει προσπάθεια απόκρυψής του. Σιγουρευτείτε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν θα επιχειρούσε να σας πει ψέματα για κάτι που ανησυχεί ότι θα προκαλούσε τη δυσαρέσκειά σας.

Είναι υπεύθυνο

Ή μάλλον επιμελές. Βλέπετε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν πληρώνει εγκαίρως τους λογαριασμούς του, αλλά αν θα ακολουθήσει σχολαστικά τις οδηγίες που θα του αφήσετε.

Είναι εξοικειωμένο με τις αρχές σας

Και γενικότερα με τον τρόπο που θέλετε να μεγαλώσετε το μικρό σας. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία αν πρόκειται να περνά συχνά χρόνο με το παιδί, όμως ακόμη και αν αναλαμβάνει τη φροντίδα του σποραδικά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι ανάγκη να ξέρει και να μην αμφισβητεί ρητά ή έμπρακτα – για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να βάλετε σε πρόγραμμα τον ύπνο του μωρού και η αδελφή σας τρέξει να το παρηγορήσει με το που θα βάλει τα κλάματα, ενδέχεται να πάει την προσπάθειά σας έως και ολόκληρες εβδομάδες πίσω.

Ξέρει να δίνει πρώτες βοήθειες…

… και να αναγνωρίζει πότε αυτό που συνέβη είναι πάνω από τις δυνάμεις του. Πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει μικροτραυματισμούς και να αξιολογήσει αν το παιδί χρειάζεται επίσκεψη στο γιατρό ή το νοσοκομείο.

Είναι εφευρετικό

Αν το μικρό σας είναι αρκετά φαγανό, ίσως μπορείτε να παραβλέψετε αυτό το βήμα. Στην περίπτωση, όμως, που δεν το έχει σε τίποτα να μείνει δύο μέρες νηστικό, χρειάζεστε ένα άτομο που θα έχει τη φαντασία και θα είναι πρόθυμο να διαθέσει την ενέργεια που χρειάζεται για να το πείσει να φάει μια ικανοποιητική μερίδα φαγητού.

Μπορεί να του αλλάξει πάνα

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα πολύ συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα για τα παιδιά που δεν έχουν μάθε ακόμη να χρησιμοποιούν το γιογιό τους, γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ξέρει πώς να το κάνει εύκολα και αποτελεσματικά. Αν επιδέχεται βελτίωσης, ίσως μια μικρή αλλαγή στην τεχνική να βοηθήσει πολύ.

Διαθέτει εμπειρία

Γενικώς ένα άτομο που έχει ξαναπροσέξει τα δικά του ή άλλα παιδιά είναι πιο αξιόπιστο, καθώς αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της κατάστασης εκ των προτέρων και είναι πιο δύσκολο να πανικοβληθεί. Σε περίπτωση που ο ιδανικός σας υποψήφιος δεν έχει ως τώρα μεγάλη επαφή με παιδιά, φροντίστε οπωσδήποτε να περάσετε αρκετό χρόνο μαζί του και με το μωρό ώστε να εξοικειωθεί επαρκώς πριν μείνουν οι δυο τους.

Το αγαπάει

Ακόμη και η καλύτερη babysitter καμιά φορά αποδεικνύεται χειρότερη από έναν εντελώς άπειρο θείο, καθώς ο τελευταίος έχει προσωπική επιθυμία να διαφυλάξει την ευτυχία και την ασφάλεια του μωρού. Παρόλα αυτά, τα συναισθήματα δεν αρκούν πάντα, επομένως φροντίστε να τον έχετε κατατοπίσει για όλα τα ενδεχόμενα.