Οι γονείς εφήβων που κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, ας κάνουν ένα βήμα μπροστά. Το παιδί σας έχει φτάσει σε αυτή την εποχή για την οποία αγχώνεστε – και πιθανώς ανυπομονείτε – από όταν ακόμη ήταν μωρό. Πλέον έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με νεαρό ενήλικα παρά με παιδί και προσπαθεί διαρκώς να συμπεριφερθεί ως τέτοιος. Συχνά αυτές οι προσπάθειες καταλήγουν σε παταγώδη αποτυχία ή σε κινδύνους που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί. Το ξέρετε καλά γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, και εσείς στην ηλικία του κάνατε τα ίδια πράγματα ή τουλάχιστον την εκδοχή τους που ήταν στη μόδα εκείνη την εποχή. Πώς λοιπόν θα μπορέσετε να το κρατήσετε ασφαλές;

Πώς θα κρατήσετε ασφαλές το έφηβο παιδί σας

Ένας Αμερικανός μπαμπάς τριών παιδιών, ο Bert Fulks, επινόησε ένα απλούστατο (και για αυτόν το λόγο πανέξυπνο) σχέδιο: Εξήγησε στα παιδιά του ότι αν ποτέ αισθανθούν τρομαγμένα ή απλώς νιώσουν άβολα σε μια κατάσταση, μπορούν να του στείλουν ένα μήνυμα. Όμως, αντί αυτή τους η πράξη να συνεπάγεται απλώς ότι θα πάει να τα πάρει από το σημείο όπου βρίσκονται, κάνοντας σαφές στους φίλους τους ότι πρόκειται για ένα σχέδιο διάσωσης, θα οδηγήσει σε ένα τηλέφωνο από τον πατέρα τους! Στα πλαίσια αυτής της κλήσης, εκείνος θα πει: «Συνέβη κάτι επείγον! Θα σου εξηγήσω από κοντά. Να είσαι έτοιμος να κατέβεις στο αυτοκίνητο σε πέντε λεπτά!».

Γιατί λειτουργεί

Όσες φορές και αν ρωτήσετε την κόρη της τι θα έκανε αν η φίλη της η Κατερίνα πηδούσε από τον γκρεμό, δυστυχώς ο μιμητισμός των εφήβων προς τους συνομηλίκους τους είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί με παραδοσιακά μέσα. Σε αυτή την ηλικία, προτεραιότητα του παιδιού είναι να αποδείξει στον εαυτό του και στους φίλους του ότι έχει μεγαλώσει και ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ανεξάρτητο, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Επιπλέον, τα παιδιά μας ζουν στις δικές τους μικρές κοινωνίες, στις οποίες υπάρχουν διακριτοί ρόλοι που συνοδεύονται από διαφορετικά επίπεδα κύρους. Έτσι, ακόμη και όταν αισθάνονται την ανάγκη να διαχωρίσουν τη θέση τους από μία πράξη που τους φαίνεται ανόητη ή παρακινδυνευμένη, ενδέχεται να διστάζουν να το κάνουν μπροστά στο φόβο ότι θα παραγκωνιστούν από τους… ομόλογούς τους. Αυτή η μέθοδος τους προτείνει μια εύκολη έξοδο: Δεν είναι εκείνα που δειλιάζουν μπροστά στους συμμαθητές τους, είναι η μαμά ή ο μπαμπάς που «ποιος ξέρει τι τους έπιασε πάλι».

Το δύσκολο κομμάτι

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να είναι απλό, δεν είναι όμως και εύκολο – τουλάχιστον για εσάς. Συγκεκριμένα, η επιτυχία του στηρίζεται σε μία προϋπόθεση που μπορεί να δυσκολέψει πολλούς γονείς: Αν το παιδί αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτή την οδό διαφυγής, δεν πρέπει να το ρωτήσετε απολύτως τίποτα. Ναι, ακόμη και αν σας είχε πει ότι θα είναι στο Σύνταγμα και σας στείλει μήνυμα από τη Λιβαδειά.

Σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Φυσικά, εσείς θα αποφασίσετε αν αισθάνεστε άνετα με την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις ένας έφηβος θα καταφέρει να ξεφύγει ακόμη και από τον πιο διορατικό και αυστηρό γονιό. Για την ακρίβεια, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θα τον κάνουν να το προσπαθήσει και περισσότερο. Αντιθέτως, ακόμη και αν σας έχει πει ψέματα για να καταφέρει να πάει σε κάποιο μέρος που ήξερε ότι δεν θα εγκρίνατε, το γεγονός και μόνο ότι αποφάσισε πως δεν είναι ασφαλές να παραμείνει εκεί δείχνει αρκετή υπευθυνότητα εκ μέρους του. Και βέβαια, ενδέχεται να σώσει την οικογένειά σας από πολύ δύσκολες καταστάσεις.