Είναι γνωστό ότι οι παλιές, κακές συνήθειες αλλάζουν δύσκολα και χρειάζεται αρκετός καιρός για να καθιερωθούν οι νέες, υγιεινές συνήθειες. Ωστόσο, δε χρειάζεται να περιπλέκετε τα πράγματα. Ανεξάρτητα με το πόσο κακή είναι αυτή τη στιγμή η διατροφή σας, μπορείτε να κάνετε τα 5 παρακάτω πράγματα για να τη βελτιώσετε.

1. Προσθέστε ένα επιπλέον λαχανικό στο επόμενο γεύμα σας

Είτε το επόμενο γεύμα σας είναι το πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο, μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας αμέσως τρώγοντας ένα επιπλέον λαχανικό. Προσθέστε πιπεριά στην ομελέτα που τρώτε το πρωί, φάτε μαζί με το μεσημεριανό σας μπρόκολο και στο δείπνο ρίξτε ακόμη ένα λαχανικό στη σαλάτα σας. Περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σας σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.

2. Φάτε φρέσκα φρούτα

 

 

Την επόμενη φορά που θα σας πιάσει λιγούρα για κάτι γλυκό, αρπάξτε ένα μήλο ή ένα αχλάδι αντί για ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ. Αντί για ένα μπολ με παγωτό, μπορείτε να φάτε ένα μπολ με γιαούρτι, κομμάτια μήλου, κανέλα και λίγο μέλι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε αυτόματα τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και το σνακ σας θα έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

3. Αρχίστε να πίνετε πολύ νερό

Τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ που καταναλώνετε φορτώνουν τον οργανισμό σας με πολλές «κενές» θερμίδες, χωρίς να σας χορταίνουν. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ειδικά εάν το πίνετε αντί για αναψυκτικά. Αν δεν είστε μεγάλη φαν του νερού, μπορείτε να το κάνετε πιο νόστιμο και ενδιαφέρον, προσθέτοντας σε αυτό λεμόνι και μέντα.

4. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης

Και κάντε το ίδιο και με τα μακαρόνια και το ρύζι. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα απλά, επεξεργασμένα τρόφιμα και κατ’ επέκταση σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσετε ένα σάντουιτς, προτιμήστε ένα με μαύρο ψωμί και φροντίστε να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα δημητριακά σας με βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης.

5. Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων σας

Είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία και να κατασπαράξετε ένα τεράστιο πιάτο φαγητού όταν είστε πεινασμένη. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλό είναι να έχετε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και να καταναλώνετε τις σωστές τροφές. Η πηγή πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, ψάρι κ.λπ.) θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 1/4 του πιάτου σας και οποιαδήποτε αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, θα πρέπει να αποτελούν μόλις το άλλο 1/4. Το άλλο μισό του πιάτου σας πρέπει να καλύπτεται από φρέσκα λαχανικά, όπως ντομάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι ή σπαράγγια.