Μπορεί το δωμάτιό μας να παραμένει απαράλλαχτο από την ημέρα της μετακόμισης, δεν μπορούμε όμως να διαχειριστούμε με τον ίδιο τρόπο και το δωμάτιο του παιδιού. Από τη μία πλευρά, ο χώρος του μικρού μας θα πρέπει να ακολουθεί τις ανάγκες του που αλλάζουν καθώς μεγαλώνει. Από την άλλη, όχι μόνο το γούστο του δεν παραμένει σταθερό, αλλά όσο μεγαλώνει οι απόψεις του γίνονται και πιο έντονες. Πώς, λοιπόν, θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του, να φροντίσουμε ο χώρος του να είναι λειτουργικός και παράλληλα να παραμείνουμε εντός του προϋπολογισμού μας;

Πώς να διαλέξω παιδικό κρεβάτι;

Κατά τη διάρκεια του ύπνου τόσο τα οστά όσο και ο εγκέφαλος του μικρού σας αναπτύσσονται με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Ταυτόχρονα, ένα νυσταγμένο παιδί συνήθως αισθάνεται εκνευρισμό και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Συνεπώς, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε τη σημασία αυτού του επίπλου για το δωμάτιό του!

 

Ξεκινήστε αντίστροφα

Αφού πρώτα έχετε μετρήσει προσεκτικά τον διαθέσιμο χώρο, επιλέξτε πρώτα το στρώμα και έπειτα το κρεβάτι που του αντιστοιχεί. Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε πως είναι ελεγμένο και πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να του προσφέρει αρκετή υποστήριξη ώστε η σπονδυλική του στήλη να παραμένει ευθυγραμμισμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να στριφογυρίζει για να βολευτεί, οπότε θα ξυπνά και λιγότερες φορές μέχρι το πρωί. Και ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλατε περισσότερο αυτή την περίοδο της ζωής σας!

Βρείτε το στήριγμά του

Όταν επιλέγετε στρώματα αφρού, μπορείτε να καταλάβετε την υποστήριξη που προσφέρουν ελέγχοντας την πυκνότητα τους. Στην περίπτωση των στρωμάτων με ελατήρια η ποσότητα και το πάχος των τελευταίων θα κρίνουν την ικανότητά τους να στηρίξουν το σωματάκι του παιδιού. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο το παιδί μεγαλώνει τόσο περισσότερη υποστήριξη πρέπει να προσφέρει το στρώμα του, λόγω του ότι αυξάνεται και το βάρος του. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να το πάρετε μαζί σας και να το βάλετε να το δοκιμάσει πριν προχωρήσετε στην αγορά.

Στρώμα αφρού ή με ελατήρια;

Αυτή η επιλογή θα πρέπει να βασιστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες της οικογένειάς σας. Ένα στρώμα με ελατήρια συνήθως θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από την άλλη πλευρά, τα στρώματα αφρού έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν είναι τόσο εύκολο να μετατραπούν σε… τραμπολίνο και έτσι μειώνουν το ενδεχόμενο τραυματισμών.

Έμφαση στην υγιεινή

Τα παιδιά δεν φημίζονται για την διακριτική τους παρουσία και τη σχολαστική τους καθαριότητα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το στρώμα τους να μπορεί να πλυθεί μέχρι να μπουν για τα καλά στη νηπιακή ηλικία. Έπειτα, ένα αδιάβροχο κάλυμμα που θα μπορεί να μπει στο πλυντήριο είναι αρκετό για να το προστατέψει από… νυχτερινά ατυχήματα.

 

Το κατάλληλο κρεβάτι για κάθε ηλικία

Το μικρό σας θα περάσει από διάφορα μεγέθη μέχρι να ενηλικιωθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αλλάζετε κρεβάτια διαρκώς. Μπορείτε να αποφύγετε μεγάλο μέρος του κόστους επιλέγοντας έξυπνα τα έπιπλά του! Μια κούνια με αφαιρούμενα κάγκελα που μετατρέπεται σε νηπιακό κρεβατάκι είναι αρκετή για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έπειτα μπορείτε να μεταπηδήσετε απ’ ευθείας σε ένα κρεβάτι για… μεγάλα παιδιά. Η μετάβαση μπορεί να μαλακώσει αν προτιμήσετε μια επεκτεινόμενη εκδοχή, όπως αυτές που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ΙΚΕΑ, που θα μεγαλώνει όποτε χρειάζεται. Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε και ένα μοντέλο με κάγκελα, σε περίπτωση που το μικρό σας (ή εσείς, ας το παραδεχτούμε) αγχώνεται από την ξαφνική απουσία πλαϊνών.

Διακόσμηση παιδικού δωματίου

Παιδικό δωμάτιο αγόρι

Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε να αγαπήσει τον χώρο του, είναι προσαρμόζοντάς τον στα ενδιαφέροντά του. Ωστόσο, μην κάνετε υπερβολές. Αν καλύψετε όλο το δωμάτιο με δεινόσαυρους, θα είναι αρκετά δύσκολο να τους ξεφορτωθείτε όταν μια μέρα αποφασίσει ότι είναι «για μωρά». Αν αγαπάτε το πατροπαράδοτο μπλε, σας έχουμε καλά νέα: Οι αποχρώσεις του μειώνουν το άγχος και τον θυμό και ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Με άλλα λόγια, είναι ό,τι πρέπει αν μεγαλώνετε ένα νήπιο με συχνά ξεσπάσματα!

 

 

Παιδικό δωμάτιο κορίτσι

Όσο και αν αγαπάει το ροζ η μικρή σας πριγκίπισσα, είναι προτιμότερο να το περιορίσετε σε μικρές επιφάνειες. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο χρώμα έχει την τάση να κουράζει γρήγορα τα παιδιά όταν καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο. Και ποιος θέλει να ξαναβάψει το παιδικό δωμάτιο μέσα σε ένα ή δύο χρόνια; Σε μικρές ποσότητες ωστόσο, το ροζ επιδρά χαλαρωτικά και ενισχύει την ενσυναίσθηση.

Παιδικό δωμάτιο ιδέες

Η δημιουργικότητα του παιδιού σας μπορεί να απογειωθεί με τις κατάλληλες προσθήκες! Δημιουργήστε μια ζεστή γωνίτσα διαβάσματος με πολλά μαξιλάρια και δύο βιβλιοθήκες, ώστε να χαλαρώνει αγκαλιά με τα βιβλία του. Γεμίστε τους τοίχους με έργα τέχνης – διάσημα ή δικά του – και τοποθετήστε ένα χαμηλό τραπέζι με τα… εργαλεία της τέχνης του σε περίοπτη θέση.

 

 

Για να περιορίσετε το χάος από παιχνίδια, βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής, θα πρέπει να δώσετε σημασία στους αποθηκευτικούς χώρους. Ένα κρεβάτι με ενσωματωμένα συρτάρια είναι μια καλή αρχή, ενώ μια σειρά από στρατηγικά τοποθετημένα ράφια και ντουλάπια μπορεί να κάνει θαύματα. Προσθέτοντας μια χαμηλή ράγα με κρεμάστρες ή μερικά ράφια στη ντουλάπα του παιδιού, θα είναι σε θέση να τακτοποιεί τα πράγματά του – και να διαλέγει «μόνο του» τα ρούχα για το σχολείο!

Δύο σε ένα

Αν έχετε δύο παιδιά αλλά μόνο ένα δωμάτιο για να τα φιλοξενήσει, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορούν να τους εξασφαλίσουν αρκετό χώρο και ιδιωτικότητα.

 

 

Οι κουκέτες παραμένουν σταθερά η καλύτερη λύση που έχετε στη διάθεσή σας. Μάλιστα, βάφοντας τον τοίχο σε διαφορετικά χρώματα και τοποθετώντας ράφια στο πλάι τους, μπορείτε να δημιουργήσετε την αίσθηση δύο ξεχωριστών δωματίων. Αν τα μικρά σας δεν αγαπούν τα… εναέρια όνειρα, εκτός από την κλασική κατοπτρική τοποθέτηση των επίπλων τους, μπορείτε να κολλήσετε το ένα κρεβάτι στην πλάτη του άλλου. Έτσι θα δημιουργήσετε και περισσότερο χώρο για παιχνίδι!

Το ότι μένουν στο ίδιο δωμάτιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν και τα ίδια κλινοσκεπάσματα – ή και τον ίδιο τύπο κρεβατιού. Αφήστε τα να επιλέξουν το καθένα το δικό του, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά τους. Για λιγότερες νυχτερινές αταξίες, δημιουργήστε ένα διαχωριστικό με κουρτίνα. Με αυτόν τον τρόπο, τα… σύνορα θα μπορούν να υποχωρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας, κάνοντας το δωμάτιο να φαίνεται πιο ευρύχωρο.