Αν υπάρχει κάτι που όντως αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε όταν γίνουμε γονείς, είναι η γεμάτη αγωνία ερώτηση της μητέρας μας. «Έφαγες τίποτα σήμερα;». Πράγματι, πολύ πριν προλάβουμε να αγχωθούμε για βαθμούς, παρέες και συμπεριφορές του παιδιού μας, η διατροφή του έχει ήδη αρχίσει να μας ανησυχεί: Πίνει αρκετό γάλα; Παίρνει αρκετό βάρος;

Όταν πια βγάλει τα πρώτα του δοντάκια και αποκτήσει τις πρώτες του σαφείς προτιμήσεις, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα. Γιατί μπορεί το μικρό σας να καταναλώνει τις αναγκαίες ποσότητες φαγητού, όμως πώς μπορείτε να είστε σίγουροι και για την ποιότητά του; Μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο αν λαμβάνει κάθε μέρα τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά.

Πρωτεΐνες

Χάρη σε αυτές ο οργανισμός του θα καταφέρει να χτίσει νέα κύτταρα, να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε ολόκληρο το σωματάκι του. Πολύτιμες πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Υδατάνθρακες

Πρόκειται για την πιο σημαντική πηγή ενέργειας, καθώς του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες για να χτίσει και να επιδιορθώσει ιστούς. Οι υδατάνθρακες κρύβονται μεταξύ άλλων στο ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα μακαρόνια και τις πατάτες. Επομένως κατά πάσα πιθανότητα το μικρό σας δεν χρειάζεται παραινέσεις για να καταναλώσει αρκετούς!

Λιπαρά

Εκτός από το ότι είναι σημαντική πηγή ενέργειας, τα λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό του παιδιού να αξιοποιήσει μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Υγιεινά λιπαρά μπορείτε να βρείτε στα πλήρη γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, το κρέας, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Ασβέστιο

Δεν περιμένατε εμάς για να μάθετε τη σημασία του για τα οστά και τα δόντια. Ίσως όμως δεν ξέρατε πως είναι εξίσου απαραίτητο και για την πήξη του αίματος, αλλά και για τη λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς. Το γάλα, τα τυριά, το γιαούρτι, οι κρόκοι των αβγών, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι γεμάτα με αυτό το σπουδαίο συστατικό. Και αν το μικρό σας αρνείται πεισματικά να τα πλησιάσει στο στόμα του, υπάρχει πάντα και η λύση ενός υγιεινού, σπιτικού παγωτού!

Σίδηρος

Χωρίς αυτό το θρεπτικό συστατικό, το αίμα δεν καταφέρνει να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να τρώει τακτικά κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά, οστρακοειδή, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και ξηρούς καρπούς.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδικών κυττάρων, ενώ η απουσία της μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Εξασφαλίστε ότι λαμβάνει αρκετό προσφέροντάς του τροφές όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι φακές, τα ρεβίθια, τα σπαράγγια, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δεν καταπολεμούν απλώς τη δυσκοιλιότητα: Μειώνουν και τις πιθανότητες να νοσήσει από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο αργότερα στη ζωή του! Τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι ιδανικές πηγές του συγκεκριμένου συστατικού.

Βιταμίνη Α

Ενισχύει την ανάπτυξη, βοηθά τα μάτια να προσαρμόζονται καλύτερα στο έντονο και στο χαμηλό φως, κρατά το δέρμα υγιές και προλαμβάνει τις μολύνσεις. Δεν πρόκειται για κάποιο μαντζούνι, αλλά για την βιταμίνη Α! Βρείτε το μαγικό συστατικό στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο και τους κρόκους αβγών.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δεν περιορίζεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Δυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών δοντιών και οστών. Επομένως, θα πρέπει να γεμίσετε άμεσα την κουζίνα σας με εσπεριδοειδή, ντομάτες, πατάτες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, παπάγια και μάνγκο!