Ήδη από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, τα περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να εκδηλώνουν όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον για την εμφάνισή τους. Και είναι λογικό: Όπου και αν κοιτάξουν, η ομορφιά αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη προτεραιότητα για κάθε γυναίκα. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν τις αλλαγές στο σώμα τους που γίνονται συχνά επίκεντρο της προσοχής. Αν προσθέσουμε σε αυτά την πρώτη εμφάνιση της ακμής, μπορούμε να καταλάβουμε με ευκολία γιατί η (τόσο μικρή ακόμη) κόρη μας έλκεται τόσο έντονα από τα προϊόντα μακιγιάζ. Όμως οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται πολύ άβολα στη σκέψη πως το κοριτσάκι τους που ακόμη είναι 11, 12 ή και 15 ετών, πηγαίνει βαμμένο στο σχολείο ή στη βραδινή του έξοδο. Πώς πρέπει, λοιπόν, να το διαχειριστείτε;

Σκεφτείτε ρεαλιστικά αυτά που σας τρομάζουν

Οι περισσότεροι γονείς είναι διστακτικοί απέναντι στο εφηβικό μακιγιάζ γιατί φοβούνται πως οι κίνδυνοι που διατρέχει η κόρη τους αυξάνονται. Η πιο συνηθισμένη ανησυχία είναι πως έτσι θα μοιάζει μεγαλύτερη και ενδεχομένως θα τραβήξει επάνω της την προσοχή με έναν τρόπο που δεν μπορεί ακόμη να διαχειριστεί. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν η ηλικία της δεν είναι ορατή στην εμφάνισή της (που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι), σίγουρα θα μπορεί κανείς να την καταλάβει εύκολα από τη συμπεριφορά της. Ο καλύτερος τρόπος να την προστατεύσετε είναι να την προειδοποιήσετε για τους κινδύνους που ενδέχεται να παραμονεύουν και να φροντίσετε να αισθάνεται δυνατή και ανεξάρτητη, ώστε να μην μπορεί να γίνει εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης. Όσο και αν θα μας άρεσε αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, ούτε τα ρούχα ούτε το μακιγιάζ είναι ικανά να προφυλάξουν – και επομένως να θέσουν σε κίνδυνο – τα παιδιά μας.

Δείτε το ζήτημα στο πραγματικό του μέγεθος

Δεν πρόκειται για ένα θέμα που αξίζει έναν ομηρικό καβγά. Αντί να κρατήσετε επιθετική στάση, μοιραστείτε μαζί της τους προβληματισμούς σας. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανό και να καταφέρετε να καθυστερήσετε για λίγο την αναπόφευκτη επέλαση του makeup.

Συνειδητοποιήστε ότι μάλλον θα γίνει έτσι κι αλλιώς

Κατά πάσα πιθανότητα δεν ακολουθείτε πια τη μικρή σας σε όλες τις διαδρομές της από το σχολείο στο σπίτι και το φροντιστήριο. Μαντέψτε: Είναι πολύ πιθανό εσείς να τη βλέπετε πάντα χωρίς ίχνος καλλυντικών, όμως να μην ισχύει το ίδιο και για τους συμμαθητές της. Η πλήρης απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει στο να μην έχετε την παραμικρή ιδέα για την καθημερινή της εμφάνιση, και κάθε τέτοιο μικρό ψέμα δημιουργεί απόσταση στη σχέση σας.

Διαπραγματευτείτε

Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να κάμψετε την επιθυμία της να βάφεται όσα επιχειρήματα και αν χρησιμοποιήσετε, προσπαθήστε να βρείτε μια χρυσή τομή. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμφωνήσετε ότι θα της επιτρέπετε να φοράει μια ενυδατική κρέμα με λίγο χρώμα και λίγο λιπ γκλος, αλλά ότι δεν είναι σωστό να πηγαίνει στο σχολείο με contouring!

Βάλτε κανόνες

Ένας από τους λόγους που θα ήταν καλό να κάνετε ορισμένες υποχωρήσεις, είναι και το ζήτημα της υγιεινής. Βλέπετε, αν η μικρή σας βάφεται στο σπίτι, έχετε τον έλεγχο της ποιότητας και του τρόπου χρήσης των προϊόντων που χρησιμοποιεί. Αντιθέτως, αν προμηθεύεται κρυφά τα καλλυντικά της, το πιθανότερο είναι να καταφύγει σε επιλογές χαμηλής ποιότητας λόγω της απειρίας της. Επίσης, δεν είναι καθόλου απίθανο να καταλήξει να μοιράζεται τη μάσκαρα και το σφουγγαράκι του μακιγιάζ της με την καλύτερή της φίλη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις των ματιών και του δέρματός της.

Δείξτε της το σωστό τρόπο

Μάθετέ της πώς να περιποιείται το δέρμα της πριν και μετά την εφαρμογή του μακιγιάζ, ώστε αυτή η νέα συνήθεια να μην έχει αρνητική επίδραση επάνω της.

Τηρήστε τα όρια

Αν συμφωνήσετε πως μπορεί να βάφεται μόνο διακριτικά και διαπιστώσετε πως πήγε στο σχολείο με κόκκινο κραγιόν, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες συνέπειες. Πείτε της πως περιμένετε από εκείνη να τηρεί τις συμφωνίες σας, χωρίς να φωνάξετε και χωρίς να δραματοποιήσετε την κατάσταση και κατασχέστε το «παράνομο» προϊόν. Δεν υπάρχει λόγος για μεγαλύτερη τιμωρία.