Η εγκυμοσύνη είναι μια παράξενη περίοδος για τους μέλλοντες μπαμπάδες. Σε αντίθεση με τη σύντροφό σας, εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα να αισθάνεστε διαρκώς το μωρό σας να κινείται και να μεγαλώνει. Επί εννιά μήνες παρακολουθείτε την κοιλιά της να φουσκώνει, ανησυχείτε για το αν αισθάνεται καλά, αγχώνεστε και ενθουσιάζεστε για την ημέρα που θα σφίξετε το νεογέννητο στην αγκαλιά σας. Συχνά, όμως, αυτό το καταπληκτικό γεγονός δεν σας φαίνεται καθόλου πραγματικό. Η σωστή προετοιμασία για τη νέα άφιξη θα εξομαλύνει τη μετάβαση προς την πατρότητα και θα σας βοηθήσει να στηρίξετε τη σύντροφό σας σε αυτή την τόσο ξεχωριστή αλλά και δύσκολη μέρα.

Πριν τον τοκετό

Δώστε σημασία στις πληροφορίες

Διαβάστε όσα περισσότερα μπορείτε για το τι συμβαίνει την ώρα του τοκετού, πηγαίνετε στα ραντεβού με τον γυναικολόγο και μάθετε πώς επιθυμεί η σύζυγός σας να κυλήσει η διαδικασία. Αυτό θα μειώσει το άγχος σας και θα σας κάνει πολύ πιο χρήσιμο όταν φτάσει η ώρα της κρίσης.

Δείτε βίντεο

Ο τοκετός είναι μια πανέμορφη στιγμή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και καλαίσθητη. Παρακολουθήστε οπτικό υλικό από γέννες, ώστε να μην εκπλαγείτε δυσάρεστα από τους ήχους και τις εικόνες που θα αντιμετωπίσετε στο μαιευτήριο.

Αναζητήστε στήριγμα

Αν ανησυχείτε για την υγεία του παιδιού ή την εξέλιξη του τοκετού, μιλήστε με ένα άτομο που αγαπάτε και εμπιστεύεστε – φτάνει να μην είναι η σύντροφός σας. Φυσικά δεν σας λέμε να της κρύβετε πλήρως τις αγωνίες σας, όμως θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός με τις διατυπώσεις σας σε εκείνη. Εκτός του άγχους που μοιράζεστε, έχει να αντιμετωπίσει τη σωματική δυσφορία και το κοκτέιλ ορμονών που αποδιοργανώνει τελείως την ψυχολογία της.

Φροντίστε την υγεία σας

Βελτιώστε τη διατροφή σας, κάντε γυμναστική, κοιμηθείτε καλά. Όσο καλύτερα αισθάνεστε, τόσο περισσότερα θα μπορείτε να προσφέρετε στη μαμά του παιδιού σας.

Λειάνετε το έδαφος

Το σπίτι σας χρειάζεται παρεμβάσεις για να γίνει ασφαλές για το μωρό και τα οικονομικά σας αλλαγή διαχείρισης για να μπορέσετε να αντέξετε τα νέα έξοδα. Τώρα που ακόμη δεν υπάρχει ένας μπόμπιρας να κλαίει όλο το βράδυ, είναι η καλύτερη στιγμή για να οργανωθείτε.

Την ημέρα του τοκετού

Οπλιστείτε με υπομονή

Μπορεί οι ταινίες να σας έχουν κάνει να πιστεύετε ότι η διαδικασία θα έχει τελειώσει μέσα σε πέντε λεπτά από την άφιξη στην κλινική, η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Κάποιες γέννες κρατάνε ακόμη και δεκάδες ώρες.

Μείνετε ψύχραιμος

Η σύντροφός σας θα πονάει, οι νοσοκόμες θα μπαινοβγαίνουν, κάποιες στιγμές ενδέχεται να σας ζητήσουν να βγείτε από την αίθουσα. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, εσείς θα πρέπει να είστε μια φωνή ψυχραιμίας. Η σύντροφός σας το έχει ανάγκη.

Μην της πηγαίνετε κόντρα

Εντάξει, κάνατε μαθήματα ανώδυνου τοκετού, όμως δεν είναι απαραίτητο πως εκείνη τη στιγμή θα θέλει να τα εφαρμόσει. Μπορείτε να προσπαθήσετε ήρεμα να τις θυμίσετε τις αναπνοές της, όμως αν δείτε ότι δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει το παράδειγμά σας, μην επιμείνετε. Αντίστοιχα, κάποιες έγκυοι αισθάνονται την ανάγκη για χάδια εκείνη την ώρα, ενώ άλλες δεν αντέχουν καν στην ιδέα του αγγίγματος. Σεβαστείτε τις επιθυμίες της.

Αποσπάστε της την προσοχή

Στην πρώτη φάση του τοκετού ο χρόνος θα κυλάει αργά. Πολύ αργά. Αν έχει κάνει επισκληρίδιο, αυτό που θα χρειάζεται περισσότερο είναι πράγματα που θα την κάνουν να ξεχνά το άγχος της και θα τη διασκεδάζουν.

Μην τολμήσετε να γκρινιάξετε

Μέχρι το μωράκι σας να έρθει στον κόσμο, η σωματική σας κατάσταση δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή. Ίσως έχετε περάσει ώρες όρθιος, ίσως έχετε συμπληρώσει τριάντα ώρες ξύπνιος, ίσως έχετε δεχτεί μερικές αγκωνιές την ώρα που η σύντροφός σας πονούσε. Μπορείτε να μιλήσετε για όλα αυτά. Κάποια άλλη στιγμή, σε κάποιον φίλο σας. Θυμηθείτε σε τι κατάσταση ήταν η μητέρα του παιδιού σας την ώρα που υποφέρατε, και θα καταλάβετε γιατί δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ακούσει για την πονεμένη μέση σας.

Δείξτε την αγάπη σας

Όσο ο τοκετός είναι σε εξέλιξη, φροντίστε να της υπενθυμίζετε πόσο καλά τα πηγαίνει και πως είστε στο πλάι της. Οι υποχρεώσεις σας δεν ολοκληρώνονται μόλις ακουστεί το κλάμα του μωρού – ναι, ούτε αυτές που σχετίζονται με τον τοκετό. Η σύντροφός σας θα είναι πολύ ταλαιπωρημένη, σωματικά και ψυχολογικά. Δείξτε της πόσο την αγαπάτε και πόσο ευτυχισμένος είστε κάνοντάς της ένα δώρο, χαρίζοντάς της μια ζεστή αγκαλιά, εκφράζοντας την αγάπη σας για εκείνη με όποιο τρόπο μπορείτε.