Δεν υπάρχει σπίτι που δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί αισθητικά από λίγη πρασινάδα! Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν ζωντάνια σε κάθε δωμάτιο και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Εκτός, όμως, από την όμορφη όψη τους, κάποια από αυτά φαίνεται πως μπορούν να γίνουν και πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Μάλιστα, αυτή η άποψη έχει και την έγκριση της… ΝΑΣΑ, έρευνα της οποίας ανακάλυψε πως ορισμένα φυτά είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στο να καθαρίζουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αλλά και αρκετές ακόμη έρευνες έχουν αποδείξει πως η προσθήκη μερικών γλαστρών στον χώρο μας είναι δώρο για τον οργανισμό μας. Τα παρακάτω φυτά αποτελούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

Κισσός

Αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό αναρριχητικό φυτό συνήθως κοσμεί προσόψεις κτιρίων, όπου και παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις. Υπάρχει όμως και η εκδοχή του που μπορεί να περιοριστεί σε μία γλάστρα στο εσωτερικό του σπιτιού. «Ειδικότητά» του; Η απορρόφηση της μούχλας από την ατμόσφαιρα. Αν πάσχετε από άσθμα ή υπνική άπνοια, ο κισσός είναι το καλύτερο φυτό για την κρεβατοκάμαρά σας. Απλώς φροντίστε να μην είναι προσβάσιμος σε παιδιά ή κατοικίδια: Εκτός από πανέμορφος, συμβαίνει να είναι και αρκετά τοξικός.

Φτέρη

Μια φτέρη δεν θα χαρίσει απλώς έναν εξωτικό αέρα στο σαλόνι σας. Ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν πιο αποτελεσματικά τον αέρα, καθώς απορροφά την φορμαλδεΰδη, το ξυλένιο και τις ανεπιθύμητες τοξίνες, ενώ παράλληλα απελευθερώνει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Επομένως, αν έχετε μια μικρή αδυναμία στον κλιματισμό, είναι η κατάλληλη επιλογή για να σας απαλλάξει από την ξηρή ατμόσφαιρα του χώρου σας.

Σπαθίφυλλο

Το φυτό με τα εντυπωσιακά λουλούδια έχει και πολύ ισχυρή δράση απέναντι στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθώς απορροφά την αμμωνία, το βενζόλιο, το ξυλένιο, τη φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο. Το καλύτερο; Δεν έχει ανάγκη από άμεση έκθεση σε φυσικό φως, επομένως είναι ικανό να «πιάσει» σε κάθε σπίτι.

Σανσιβέρια

Ίσως το έχετε ακούσει ως «η γλώσσα της πεθεράς». Παρά το… δυσοίωνο όνομά του, όμως, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να κάνει θαύματα για την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε έξι με οκτώ γλαστράκια σε ολόκληρο το σπίτι σας. Εξάλλου, χρειάζονται πολύ λίγη φροντίδα!

Φίκος

Αυτό το πολύ συμπαθητικό φυτό βρίσκεται ήδη σε πολλά σπίτια, χάρη στην όμορφη εμφάνισή του και στην ανοχή που δείχνει όταν το παραμελούμε. Εκτός αυτού, όμως, τα πλατιά φύλλα του τού επιτρέπουν να απορροφά περισσότερες βλαβερές ουσίες, τις οποίες έπειτα μετατρέπει σε θρεπτικά συστατικά!

Λεβάντα

Είναι κομψή, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αρωματίζει ευχάριστα τα συρτάρια όπου βάζουμε τα ρούχα μας. Επομένως, ήδη έχουμε πολλούς λόγους να την προτιμάμε! Εκτός αυτών, όμως, η λεβάντα είναι ικανή να καταπραΰνει τη νευρικότητα, το άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης και την αϋπνία. Γιατί, λοιπόν, να μην την τοποθετήσετε στην κρεβατοκάμαρά σας;