Κάθε δερματολόγος θα σας πει ότι ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να φροντίζετε το δέρμα σας κι ότι όσο πιο νωρίς υιοθετήσετε μια ρουτίνα περιποίησης τόσο καλύτερα, αφού η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία. Αυτό σημαίνει να ενσωματώσετε συγκεκριμένες συνήθειες και συστατικά στην πρωινή και βραδινή σας ρουτίνα, έτσι ώστε όταν με το καλό φτάσετε τα 40, να έχετε σφριγηλό και λαμπερό δέρμα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να περιέχει η ρουτίνα περιποίησής σας προτού κλείσετε τα 40.

*Βιταμίνη C

 

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στην περιποίησή σας, καθώς αποτρέπει την εμφάνιση πανάδων και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Σκεφτείτε ότι στο δέρμα σας υπάρχουν κάποια κύτταρα, οι ινοβλάστες, τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, τις πρωτεΐνες δηλαδή που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και νεανικό. Καθώς μεγαλώνετε όμως αυτή η παραγωγή φθίνει. Η βιταμίνη C διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίζουν να παράγουν τις πρωτεΐνες της νεότητας.

Εφαρμόστε τη βιταμίνη C το πρωί, προτού απλώσετε την αντηλιακή σας κρέμα, για έξτρα προστασία.

*Απολέπιση

 

Το δέρμα καθώς μεγαλώνει τείνει να γίνεται πιο παχύ, άτονο και θαμπό, ενώ οι πόροι φαίνονται πιο έντονα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος απομακρύνονται πιο αργά όσο μεγαλώνετε. Έτσι, το δέρμα αρχίζει να δείχνει κουρασμένο και να αποκτά τραχιά υφή. Παράλληλα, ο επιπλέον χρωματισμός συσσωρεύεται στα νεκρά κύτταρα, επομένως ο τόνος της επιδερμίδας σας μπορεί να αποχρωματιστεί ή να γίνει ανομοιογενής.

Τα καλά νέα είναι ότι η απολέπιση 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη νεανική λάμψη σας. Επιπλέον, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, επιτρέπετε στα άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος να εισχωρήσουν και να απορροφηθούν καλύτερα.

*Αντηλιακή κρέμα

 

Το έχουμε ξαναγράψει και δε θα σταματήσουμε να το γράφουμε: αν θέλετε να συμπεριλάβετε ένα μόνο αντιγηραντικό προϊόν στην περιποίησή σας, ας είναι η αντηλιακή κρέμα. Η συνέπεια είναι βασική προϋπόθεση για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, πρέπει να εφαρμόζετε κάθε πρωί αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας, προκειμένου να κρατήσετε το δέρμα σας υγιές. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό και στον λαιμό και το ντεκολτέ σας.

*Ενυδατική κρέμα

 

Το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και άγριο καθώς μεγαλώνετε, επομένως ποτέ δεν είναι νωρίς να αρχίσετε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα. Υπάρχουν μερικά πραγματικά αποτελεσματικά συστατικά, όπως τα βιολιπίδια, που μιμούνται την οργάνωση των λιπιδίων του δέρματος και ενσωματώνονται τέλεια στο δέρμα, αναδημιουργώντας ένα φυσικό προστατευτικό στρώμα κατά την εφαρμογή.

*Δερματολογικός έλεγχος

 

Σίγουρα το να δείχνετε νέα και λαμπερή είναι υπέροχο, όμως το να βεβαιωθείτε ότι είστε προστατευμένη από τον καρκίνο του δέρματος είναι μακράν σημαντικότερο. Γι’ αυτό καλό είναι να κλείνετε μία φορά τον χρόνο (ή ακόμη πιο συχνά αν έχετε ιστορικό μελανώματος) ραντεβού με έναν δερματολόγο, ώστε να ελέγχει όλο το σώμα σας.

*Ρετινόλη

 

Αυτό το ενεργό συστατικό – παράγωγο της βιταμίνης Α μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει την επιδερμίδα σας προς το καλύτερο, αρκεί να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Η ρετινόλη πρέπει να εφαρμόζεται το βράδυ μετά τον καθαρισμό καθώς είναι ένα φωτοευαίσθητο συστατικό που εξουδετερώνεται από τον ήλιο και τον αέρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα. Γι’ αυτό αρχικά καλό είναι να απλώσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα καλλυντικού με ρετινόλη στο χέρι σας και να την αφήσετε για τουλάχιστον 24-48 ώρες. Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση, τότε μπορείτε να την εφαρμόζετε μία με δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε βράδυ.

*Πλύσιμο προσώπου

 

Όπως με το βούρτσισμα των δοντιών, έτσι και με το πλύσιμο του προσώπου, μία φορά την ημέρα δεν είναι αρκετή. Επειδή η πρωινή περιποίησή σας έχει να κάνει με την προστασία του δέρματός σας και η βραδινή με την επανόρθωσή του, είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα πλυσίματος προσώπου και το πρωί και το βράδυ. Όχι συχνότερα όμως, καθώς μπορεί να αφυδατώσετε το δέρμα σας. Το άπλυτο δέρμα συνεπάγεται φραγμένους πόρους, ανομοιογενή επιδερμίδα και ταχύτερη γήρανση. Ξεκινήστε, λοιπόν, κρατώντας το δέρμα σας καθαρό και προχωρήστε μετά στα υπόλοιπα.