Αν είχαν την ευκαιρία, οι περισσότεροι νέοι γονείς θα επέλεγαν να κρατήσουν το μωρό τους σε… γυάλα. Όμως, καλώς ή κακώς, η καθημερινότητα δεν αφήνει περιθώρια για τόσο ριζικές λύσεις. Για παράδειγμα, τώρα που η εποχή των ιώσεων αρχίζει σιγά – σιγά, η επαφή του με ανθρώπους εκτός του (πολύ) στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος ίσως σας φαίνεται τρομερά επικίνδυνη. Τι γίνεται, όμως, αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι θα την αποφύγει; Είστε κακοί γονείς αν πρέπει να μετακινηθεί – άπαξ ή σε σταθερή βάση – με το λεωφορείο;

Από πότε μπορεί να μπει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Καλό είναι να αποφεύγετε τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τουλάχιστον μέχρι το μωράκι σας να συμπληρώσει τους τρεις μήνες της ζωής του. Μέχρι τότε, το ανοσοποιητικό του δεν έχει προλάβει να ωριμάσει επαρκώς ώστε να αμυνθεί απέναντι στα (πραγματικά πολλά) μικρόβια αυτού του περιβάλλοντος. Ακόμη και αν είναι μεγαλύτερο όμως, οπωσδήποτε ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου πριν την πρώτη του βόλτα με το μετρό. Εκείνος ή εκείνη και μόνο θα κρίνει αν ο οργανισμός του είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, αν το μωράκι σας γεννήθηκε πρόωρα ή αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ενδέχεται να σας προτείνει να αναβάλετε για αρκετό καιρό ακόμη την πρώτη του επιβίβαση!

Πώς θα το κρατήσω ασφαλές;

Αφού πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε πως θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο. Όχι μόνο από τις ασθένειες, αλλά και από τα απότομα φρεναρίσματα και τον συνωστισμό. Να θυμάστε ότι παρά τα παραπάνω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι πολύ πιο ασφαλή από τα Ι.Χ., καθώς ο όγκος τους προστατεύει τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης. Επομένως, πρόκειται για μια καλή επιλογή. Απλώς, όπως και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με το παιδί σας, απαιτεί προσοχή!

Τηρήστε το πρόγραμμα εμβολίων

Τα εμβόλια είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας του μωρού σας από πολυάριθμες παιδικές ασθένειες. Το γεγονός ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένες πλέον, δεν πρέπει να σας καθησυχάζει: Όσο τα χρόνια περνούν, φαίνεται πως εμφανίζονται όλο και πιο συχνά αντί να εκλείπουν.

Φορέστε το

Αν το μέγεθός του το επιτρέπει, επιλέξτε να μεταφέρετε το μωρό σε μάρσιπο. Είναι η καλύτερη μέθοδος από πλευράς οικονομίας χώρου, ενώ παράλληλα αφήνει τα χέρια σας ελεύθερα για να στηριχτείτε, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει στους άγνωστους την πρόσβαση στα λαχταριστά μαγουλάκια του!

Το σωστό καρότσι

Δυστυχώς, ο μάρσιπος έχει ημερομηνία λήξης. Και μέχρι να μπορέσει να σας ακολουθήσει κρατώντας σας απλώς από το χέρι, θα μεσολαβήσει αρκετό διάστημα! Ως τότε, η καλύτερη λύση είναι ένα ελαφρύ καρότσι που διπλώνει εύκολα. Αν και συνήθως θα μπορείτε να το μεταφέρετε ανοικτό, σε ώρες αιχμής δεν αποκλείεται αυτό να καταστεί αδύνατον. Ακόμη, αν χρησιμοποιείτε λεωφορείο, ο οδηγός έχει δικαίωμα να σας ζητήσει να το κλείσετε, αν κρίνει πως είναι καλύτερο για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.

Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα

Όσο λιγότεροι επιβάτες, τόσο λιγότερα μικρόβια. Όποτε είναι εφικτό, αποφύγετε τις ώρες αιχμής. Άλλωστε, όσο και αν δυσανασχετούν οι συνεπιβάτες σας, μόνο εσείς ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να κρατάτε την ισορροπία σας ενώ παράλληλα φροντίζετε το καρότσι να μένει σταθερό και το μωρό ασφαλές και απασχολημένο.

Αποφύγετε τα παράθυρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί τα παιδιά (αλλά και τους ενήλικες) κάθε ηλικίας. Ωστόσο, ειδικά μέχρι να συμπληρώσουν τους 6 μήνες ζωής, τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της. Για αυτό, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ηλικία, αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε τις θέσεις δίπλα στο παράθυρο.

Καλύψτε και απολυμάνετε

Όταν ο καιρός και ο μπόμπιρας το επιτρέπουν, φορέστε του γαντάκια πριν την επιβίβαση. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι πως δεν ακούμπησε το προσωπάκι του αφού έπιασε μια πολύ βρώμικη επιφάνεια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να καθαρίσετε τα χέρια του αμέσως μόλις αποβιβαστείτε. Και εσείς, όμως, θα πρέπει να προσπαθείτε να αγγίζετε όσο λιγότερες επιφάνειες γίνεται και να έχετε πάντα μαζί σας ένα ισχυρό αντισηπτικό, ώστε να απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωράκι σας.