Ο ύπνος πράγματι «θρέφει» τα μωρά. Όπως σίγουρα έχετε ήδη ακούσει, μέχρι τη νηπιακή ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη από έως και 14 ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Αργότερα, ο χρόνος αυτός μειώνεται αλλά παραμένει εντυπωσιακά πολύς: Τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται εννέα με έντεκα ώρες ύπνου κάθε βράδυ! Ωστόσο, ακόμη και αν το μικρό σας περνά αρκετές ώρες κοιμισμένο, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκουράζεται αρκετά. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν δεν έχει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αντιμετωπίζει τις ίδιες συνέπειες που θα είχε και αν έμενε άυπνο!

Το πρόγραμμα ύπνου συνεπάγεται πως το παιδί θα ξαπλώνει την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλούστατο σε κάποιους – όμως πιθανότατα αυτοί οι κάποιοι δεν έχουν παιδιά. Τα περισσότερα πιτσιρίκια διαμαρτύρονται κάθε φορά που τους λέμε να ξαπλώσουν, ενώ το πρόβλημα εντείνετε αν τυχαίνει να έχουν και ένα αδελφάκι μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο κοιμάται αργότερα. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι να βάλουμε τα δυνατά μας και να το επιτύχουμε.

Η έρευνα

Έρευνα του University College του Λονδίνου, η οποία εξέτασε 10.000 παιδιά ηλικίας τριών, πέντε και επτά ετών, ανακάλυψε πως η συμπεριφορά τους επηρεάζεται από την ακανόνιστη ώρα ύπνου. Τα παιδιά χωρίς σταθερό πρόγραμμα ήταν πιο πιθανό να έχουν συναισθηματικές δυσκολίες, να είναι υπερκινητικά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους.

Που οφείλονται αυτές οι δυσκολίες;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αιτία για αυτό το γεγονός είναι η αποδιοργάνωση των φυσικών ρυθμών του σώματος που έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην κοιμούνται αρκετά ή ο ύπνος τους να μην είναι όσο ποιοτικός θα έπρεπε. Με τη σειρά της, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο που ωριμάζει ο εγκέφαλός τους. Μάλιστα η Yvonne Kelly, καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του UCL παρομοιάζει τις επιδράσεις της με εκείνες του τζετ λαγκ!

Ένα αντιστρέψιμο πρόβλημα

Αν ως τώρα δεν έχετε καθιερώσει σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι παραπάνω δυσάρεστες συνέπειες είναι αναστρέψιμες! Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να αποκτήσει τώρα τις καλές συνήθειες που του λείπουν. Σίγουρα θα αντιμετωπίσετε ορισμένες διαμαρτυρίες, όμως μακροπρόθεσμα θα σας γλιτώσει από πολύ σημαντικότερα προβλήματα.

Πώς θα το επιτύχετε

  • Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία το παιδί θα πρέπει να πέφτει για ύπνο.
  • Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον τριάντα λεπτά με μία ώρα πριν ξαπλώσει.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα προετοιμασίας για τον ύπνο. Για παράδειγμα: Χαλαρωτικό ντους, πιτζαμάκια, πλύσιμο δοντιών, παραμύθι.
  • Μην παίζετε παιχνίδια με έντονη σωματική δραστηριότητα αμέσως πριν τον ύπνο, ώστε να μην είναι σε υπερένταση.
  • Όταν του διαβάζετε το παραμύθι του, φροντίστε ο φωτισμός να είναι χαμηλός.