Υπάρχουν ορισμένες στιγμές, όταν το νεογέννητο βρέφος σας κοιμάται, που καταλαβαίνετε απόλυτα όλα αυτά που σας έλεγαν περί συμπλήρωσης της οικογενειακής σας ευτυχίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας όμως, όταν κλαίει, λερώνεται και δημιουργεί στίβες από άπλυτα ρούχα και αντικείμενα είναι αρκετά δύσκολο να δείτε αυτή την πλευρά των πραγμάτων. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στη σωματική σας κατάσταση. Αδυνατείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που καταφέρατε να κοιμηθείτε σαν άνθρωποι, πονάτε σχεδόν στο σύνολο του σώματός σας και συχνά ξεχνάτε να ικανοποιήσετε πολλές βασικές σας ανάγκες. Μήπως όμως και η ψυχολογία σας έχει αρχίσει να επηρεάζεται;

Είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε. Η ζωή με το νεογέννητο δεν είναι μόνο δύσκολη, αλλά πολλές φορές γίνεται και ψυχοφθόρα. Η κούραση σίγουρα δεν βοηθά, όμως όταν συνδυάζεται με το άγχος και την αίσθηση πως αυτή θα είναι η κατάστασή σας για τα επόμενα 18 χρόνια, το κοκτέιλ που δημιουργείται είναι πραγματικά ξεχωριστό. Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία αλλά και να απολαύσετε τις στιγμές με το μωράκι σας ως νέοι γονείς;

Κοιμηθείτε

Ναι, ξέρουμε ότι δεν έχετε και πολλές ευκαιρίες. Όμως θα πρέπει να τις εκμεταλλεύεστε όλες. Οι προτεραιότητές σας τώρα είναι δύο: Η φροντίδα του μωρού και του εαυτού σας. Αφήστε λίγη σκόνη να μαζευτεί στο σαλόνι και, δεν πειράζει, βγείτε από το σπίτι με ασιδέρωτο πουκάμισο. Έτσι θα μπορείτε να κοιμάστε όποτε κλείνει τα ματάκια του.

Κάντε μικρά δώρα στον εαυτό σας

Δεν αναφερόμαστε σε ρούχα και παπούτσια. Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος θα σας δει; Απλώς προσπαθήστε να κρατάτε λίγο χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, σίγουρα υπάρχει αρκετός για να γράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, να κάνετε διαλογισμό ή να βγείτε για έναν σύντομο περίπατο.

Μείνετε στη στιγμή

Όχι, το γεγονός ότι κλαίει διαρκώς δεν σημαίνει ότι θα είναι δύστροπο αργότερα. Επίσης, αν αργήσατε ένα βράδυ να πάτε μέχρι την κούνια του, αυτό δεν είναι αρκετό για να διαλύσετε τον σταθερό δεσμό προσκόλλησης που επιδιώκετε να αναπτύξει. Αντί να σκέφτεστε διαρκώς το μέλλον, μακρινό ή κοντινό, εστιάστε στις στιγμές που ζείτε τώρα με την οικογένειά σας. Έτσι οι δυσκολίες θα μικραίνουν και η χαρά θα μεγαλώνει.

Κάντε φίλους με παιδιά

Αν είστε οι πρώτοι γονείς στην παρέα ή την οικογένειά σας, ίσως βιώνετε πρωτοφανή μοναξιά. Κανείς δεν σας καταλαβαίνει, κάποιοι έχουν σταματήσει να επικοινωνούν μαζί σας γιατί φοβούνται ότι θα ενοχλήσουν και όσοι το κάνουν σας προτείνουν πράγματα που δεν είναι εφικτά με ένα νεογέννητο στο σπίτι. Η παρέα με άλλους γονείς, ιδανικά με κάποιους που έχουν παιδιά στην ηλικία του δικού σας, θα είναι λυτρωτική. Πρώτα από όλα δεν θα σας καλούν σε μεταμεσονύκτια πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής!

Αποδεχθείτε την άγνοιά σας

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα φανείτε απροετοίμαστοι. Δεν πειράζει. Μαθαίνετε τη «δουλειά» σας ως γονείς τη στιγμή που την κάνετε, και αυτό ακριβώς κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας για να προβλέψετε τα πάντα και μην απογοητεύεστε όταν δεν είστε σίγουροι για το πώς θα αντιμετωπίσετε μια κατάσταση.

Επικοινωνήστε μεταξύ σας

Ξέρετε ποιος θα καταλάβει απόλυτα τα προβλήματά σας; Ο σύντροφος ή η σύντροφός σας. Ακόμη και αν η σχέση σας δείχνει σημεία φθοράς μετά τον ερχομό του παιδιού, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ίδιο το γεγονός της κοινής ψυχικής σας κατάστασης. Και να μην είναι έτσι όμως, ζητώντας βοήθεια από το ταίρι σας όταν αισθάνεστε πιεσμένοι, βοηθάτε και τον εαυτό σας αλλά και τον γάμο σας.

Δείτε την αστεία πλευρά

Μόλις το νεογέννητο κοιμήθηκε, σας πήρε ο ύπνος στον καναπέ για να ξυπνήσετε από τη μυρωδιά του καμένου μεσημεριανού. Έπειτα βάλατε βρεφικό γάλα σε σκόνη αντί για ζάχαρη στον καφέ σας. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, το μωρό λερώθηκε αμέσως μετά το μπανάκι του. Ελάτε, σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι οι φίλοι σας θα γελάσουν με αυτή την ιστορία. Κάντε το ίδιο κι εσείς.

Μην συγκρίνεστε

Η εικόνα άλλων γονιών στα social media ίσως σας δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν τα καταφέρνετε αρκετά καλά. Όμως, μαντέψτε: Όπως κανείς δεν είναι αψεγάδιαστος, έτσι δεν μπορεί και να έχει ταυτόχρονα την τέλεια δουλειά, το τέλειο σώμα και τον τέλειο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του.

Βγείτε έξω

Μόνοι σας ή με τον σύντροφό σας. Αφήστε το παιδί σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε και αφιερώστε λίγο χρόνο στο να χαλαρώσετε. Ακόμη και αν το σκέφτεστε σε όλη τη διάρκεια της βόλτας σας, θα δείτε πως το μυαλό σας θα καθαρίσει λίγο. Και το έχει ανάγκη.

Ζητήστε βοήθεια

Ναι, οι γονείς που τα καταφέρνουν μόνοι τους είναι αξιοθαύμαστοι. Ξέρετε ποιοι είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστοι; Εκείνοι που αντιλαμβάνονται πότε έχουν πραγματικά ανάγκη από λίγη βοήθεια. Αν έχετε ένα δίκτυο υποστήριξης ή την οικονομική δυνατότητα να αναθέσετε σε κάποιον μέρος της φροντίδας του παιδιού ή την καθαριότητα του σπιτιού, εκμεταλλευτείτε το. Θα είστε καλύτερα και εσείς και το μικρό σας.