Πολλά ζευγάρια δεν επιθυμούν απλώς ένα δεύτερο παιδί, αλλά θέλουν τα παιδιά τους να έχουν και όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά ηλικίας. Και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό: Δυο αδελφάκια με μόλις ένα χρόνο διαφορά μεγαλώνουν πραγματικά μαζί και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πολύ στενές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, και η απόκτηση παιδιών με μεγάλη διαφορά ηλικίας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το ζήτημα είναι το τι ταιριάζει περισσότερο σε κάθε οικογένεια. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περίπου το 30% των κυήσεων που προκύπτουν μέσα στους πρώτους 18 μήνες από τον τοκετό, δεν αποτελούν προϊόν συνειδητής επιλογής αλλά… τυχαίνουν. Και ο θηλασμός είναι μια από τις κυριότερες αιτίες για αυτό.

Οι παρανοήσεις για τον θηλασμό ως αντισύλληψη

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι μητέρες συνήθως δεν έχουν σταθερό έμμηνο κύκλο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει και ότι αποκλείεται να έχουν ωορρηξία. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η αμηνόρροια του θηλασμού μπορεί να αποτελέσει πράγματι αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης, με έως και 98% πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το μωρό σας να τρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού, να είναι κάτω των έξι μηνών και να μην σας έχει έρθει περίοδος ούτε μία φορά μετά τη γέννησή του. Από τη στιγμή που οτιδήποτε από τα παραπάνω παύει να ισχύει, μπορείτε κάλλιστα να ξαναμείνετε έγκυος.

Ο ρόλος των ορμονών του μπαμπά

Μετά τη γέννηση του μωρού τους, οι μπαμπάδες βιώνουν μια πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης τους. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μειώσει τη γονιμότητά τους προσωρινά – αλλά δεν είναι βέβαιο. Μετά τους πρώτους έξι μήνες, όταν δηλαδή παύει η αντισυλληπτική δράση του θηλασμού, η τεστοστερόνη του μπαμπά επανακάμπτει, με αποτέλεσμα την αύξηση της λίμπιντο και της παραγωγής σπέρματος.

Οι συνέπειες του… αυθορμητισμού

Άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί σε εγκυμοσύνες εκτός προγράμματος, είναι και το απρογραμμάτιστο… σεξ. Όπως ξέρουν πολύ καλά οι νέοι γονείς, οι ερωτικές επαφές δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες όταν στο σπίτι υπάρχει ένα νεογέννητο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν στις σπάνιες στιγμές χαλάρωσης, ούτε ότι οι γονείς έχουν πάψει να τις έχουν ανάγκη. Δεν αποκλείεται, όμως, να μην έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέτρα αντισύλληψης.

Τυχερά ατυχήματα

Ένα δεύτερο παιδάκι μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την οικογενειακή σας ευτυχία, ακόμη και αν έρθει… απρόσκλητο. Ωστόσο, ακόμη και αν ξέρετε ότι θέλετε να χαρίσετε στο μικρό σας ένα αδελφάκι, μια τόσο σημαντική απόφαση είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε συνειδητά. Επομένως, φροντίστε να γνωρίζετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μη βρεθείτε προ (ευχάριστων) εκπλήξεων!