Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων, ένα πρωινό χωρίς καφέ αποτελεί μια πρόγευση της κόλασης. Το αγαπημένο μας ρόφημα, παρά την χαρακτηριστική του πίκρα, γλυκαίνει το ξύπνημά μας και ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας αρκετά ώστε να ξεκινήσουμε με (λίγο) περισσότερη όρεξη για το γραφείο. Όμως, εκτός αν είμαστε λάτρεις του στιγμιαίου καφέ, πιθανότατα οι συσκευές που χρησιμοποιούμε για να τον ετοιμάσουμε χρειάζονται λίγη παραπάνω περιποίηση! Βλέπετε, η καθημερινή χρήση δεν συνδυάζεται σωστά με ένα καθάρισμα της κατηγορίας… «όσα βλέπει η πεθερά». Ευτυχώς, υπάρχουν πολύ εύκολοι τρόποι να απολυμάνετε αποτελεσματικά την καφετιέρα σας – τουλάχιστον αν ανήκει στις πιο συνηθισμένες κατηγορίες.

Πώς θα καθαρίσετε σωστά την καφετιέρα

Αν έχετε καφετιέρα «γαλλικού»

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι τα άλατα που συσσωρεύονται στη συσκευή. Για να τα ξεφορτωθείτε, γεμίστε τη με ίσα μέρη νερού και λευκού ξιδιού. Ετοιμάστε μισή κανάτα από το μείγμα, έπειτα σταματήστε τον βρασμό και αφήστε τη μηχανή να κρυώσει για μία ώρα περίπου. Αυτό επιτρέπει στο ξίδι να δράσει στα υπολείμματα που «χτίζονται» στο εσωτερικό της συσκευής. Έπειτα βράστε και το υπόλοιπο περιεχόμενο του δοχείου και άλλη μια γεμάτη κανάτα με φρέσκο νερό.

Αν έχετε εσπρεσιέρα με κάψουλες

Όποιον τύπο μηχανής και αν έχετε, η διαδικασία παραμένει η ίδια. Γεμίστε το δοχείο νερού με λευκό ξίδι και πιέστε το κουμπί που ενεργοποιεί τη μηχανή όσες φορές χρειάζεται μέχρι να αδειάσει. Έπειτα γεμίστε τη με νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία. Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια δεν θα πρέπει να υπάρχει κάψουλα μέσα στην εσπρεσιέρα σας!