Κανείς δεν με προειδοποίησε για την εμπειρία του θηλασμού. Δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ: Πολλά αγαπημένα μου πρόσωπα προσπάθησαν να το κάνουν. Όμως πρόκειται για μια από εκείνες τις συνθήκες που πραγματικά δεν μπορείς να αντιληφθείς αν δεν τη ζήσεις η ίδια. Δεκάδες βιβλία, άρθρα και αγχωμένες αναζητήσεις στο internet αργότερα, εξακολουθούσα να αισθάνομαι εντελώς απροετοίμαστη όταν έφερα για πρώτη φορά στο στήθος μου τη νεογέννητη κόρη μου. Όμως η σημαντικότερη πληροφορία που μου έλειπε ήταν ότι ο θηλασμός δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη μητέρα και το παιδί. Είναι μια ομαδική προσπάθεια.

Μια φωνή ψυχραιμίας

Πρώτα από όλα σε ψυχολογικό επίπεδο. Το άγχος του πρώτου παιδιού, η διαρκής αϋπνία και το κοκτέιλ ορμονών που μου πρόσφερε απλόχερα η μητέρα Φύση, πέταξαν από το παράθυρο και το τελευταίο ίχνος ψυχραιμίας που μου είχε απομείνει. Δεν ξέρω αν έχετε καταφέρει ποτέ να ζυγίσετε κάποιον με τα μάτια. Σας εγγυώμαι ότι τις πρώτες εβδομάδες από τη γέννησή της μπορούσα να παρατηρήσω και την παραμικρή μεταβολή του βάρους της κόρης μου. Έτρωγε άραγε αρκετά; Κι έπειτα ήταν οι νύχτες. Κάθε τρεις ώρες, σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, το κλάμα της τράνταζε ολόκληρο το σπίτι μέχρι να σηκωθώ απελπισμένη από το κρεβάτι και να την ταΐσω. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω. Ήμουν άραγε κακή μητέρα; Ο μόνος που μπορούσε να καθησυχάσει (κάπως) αυτές τις σκέψεις ήταν ο μπαμπάς της.

Ένας πολύτιμος σύμμαχος

Όσο σημαντική και αν είναι η ψυχολογική υποστήριξη όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την έμπρακτη συμμετοχή του μπαμπά. Γιατί το γεγονός ότι δεν μπορεί να θηλάσει, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει αυτά που μπορεί να κάνει για το μωρό και τη σύντροφό του. Στη δική μας περίπτωση, πήραν τη μορφή των δουλειών του σπιτιού και των νυχτερινών αλλαγών πάνας. Και, κυρίως, των ολόκληρων ωρών χαλαρωτικού μασάζ όταν χρειαζόμουν ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη μου.

Αργότερα, όταν επιστρατεύσαμε το ηλεκτρικό θήλαστρο και το μπιμπερό της Philips Avent, τα βραδινά ταΐσματα μοιράστηκαν ισότιμα – αν και όχι ισόποσα. Δυστυχώς, εκείνος δεν δικαιούταν άδεια για να χαρεί τον νέο του ρόλο.

 

Ενωμένοι γονείς για επιτυχημένο θηλασμό

Μια φίλη μού έλεγε πως ο σύντροφός της φρόντιζε να της θυμίζει με ποιο στήθος τάισε το μωρό την τελευταία φορά. Μια άλλη είχε μοιράσει τα γεύματα του μωρού όπως και εκείνα του σπιτιού: Εκείνη «μαγείρευε» το φαγητό του κι ο σύντροφός της αποστείρωνε το θήλαστρο. Η αδερφή μου μού τόνιζε ότι χωρίς τον άντρα της δεν θα είχε αντέξει το άγχος των πρώτων ημερών που το μωρό δυσκολευόταν να βρει τη θηλή της. Καμιά μας δεν απέφυγε τα συζυγικά καβγαδάκια εν μέσω του πανικού που δημιουργεί στο σπίτι το νεογέννητο.Όμως ο ρόλος των μπαμπάδων στον θηλασμό ήταν σαφέστατα καταλυτικός και γι’ αυτό η Philips Avent τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, θέλει να μας ευαισθητοποιήσει για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα και πώς μπορεί η στήριξή του να μας βοηθήσει να θηλάσουμε για περισσότερο διάστημα Τίποτα από αυτά δεν είναι υπερβολές. Η στήριξη του μπαμπά διπλασιάζει τις πιθανότητες το μωρό να συνεχίσει να τρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Δηλαδή για το διάστημα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως ιδανικό ελάχιστο.

Γιατί αξίζει να προσπαθήσετε. Μαζί.

Για εμένα, η επιλογή να θηλάσω την κόρη μου ήταν μονόδρομος. Θα το πάλευα όσο μπορούσα. Οι λόγοι που με έκαναν να επιλέξω συνειδητά τον θηλασμό; Το μητρικό γάλα, αυτό το πραγματικό θαύμα της φύσης, είναι γεμάτο με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωράκια για να αναπτυχθούν. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους, τα προστατεύει από το άσθμα και τις αλλεργίες. Ταυτόχρονα, είναι πιο φιλικό προς το πεπτικό τους σύστημα από οποιοδήποτε βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Και προστατεύει και εμάς τις ίδιες. Ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα μας να συρρικνωθεί μετά τον τοκετό. Μας προστατεύει από την επιλόχεια κατάθλιψη. Μας οχυρώνει απέναντι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Εκτός αυτού, είναι ο πιο όμορφος τρόπος να δημιουργήσουμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με το μωράκι μας.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή

Γιατί, προφανώς, υπάρχουν κι εκείνες οι φανταστικές στιγμές που σε κάνουν να ξεχνάς τις δυσκολίες. Όπως είναι οι στιγμές που τα ματάκια του βαραίνουν καθώς χορταίνει και το παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά σου γαλήνιο και ικανοποιημένο. Και, τουλάχιστον όταν αντλούμε το γάλα με θήλαστρο, τίποτα δεν εμποδίζει τον μπαμπά από το να συμμετέχει σε αυτές και να δεθεί με το παιδάκι του ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του!

 

 

*Τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, ηPhilips Avent, θέλει να γιορτάσει το θαύμα του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος, αλλά και να υπογραμμίσει την ανεκτίμητη σημασία των ανθρώπων που υποστηρίζουν μία νέα μαμά, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών μετά τη γέννα. Η Philips Avent ,  αναγνωρίζει τα οφέλη του θηλασμού τόσο στην υγεία του μωρού όσο και στην υγεία της μητέρας και για αυτό δεσμεύεται να υποστηρίξει όλους τους γονείς στο ταξίδι του θηλασμού. Για αυτό τον σκοπό, συνεργάζεται στενά με επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας για πάνω από 30 χρόνια, αξιοποιώντας τις ολοκληρωμένες γνώσεις που διαθέτει για τις μητέρες, τα μωρά, τη διατροφή και τη φυσιολογία του βρέφους ώστε να αναπτύσσει προϊόντα, τα οποία υποστηρίζουν τους γονείς σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του μωρού τους. Κύριος στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει στους γονείς κλινικά ελεγμένες, άνετες και βολικές λύσεις στο τάισμα του μωρού τους, ώστε να απολαύσουν στο μέγιστο την εμπειρία του θηλασμού.