Ήδη από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να αντιμετώπιζουμε το φαγητό ως επιβράβευση. Φάγαμε όλο το μπρόκολο; Ορίστε μια σοκολάτα για επιβράβευση. Φέραμε καλούς βαθμούς στον έλεγχο; Πάμε έξω για φαγητό να το γιορτάσουμε. Σίγουρα μπορείτε κι εσείς να σκεφτείτε διάφορα τέτοια παραδείγματα από την προσωπική σας εμπειρία.

Κάπως έτσι, ακόμη και σήμερα κουβαλάμε αυτή τη νοοτροπία, η οποία ούτως ή άλλως είναι κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής. Δεν είναι άλλωστε ασυνήθιστο ούτε κατακριτέο να βγαίνουμε με τους φίλους μας για φαγητό για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά μας ή μια αύξηση. Ενώ, λοιπόν, δεν πρόκειται για μια ιδιοτροπία, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας.

Γιατί αν κάθε βράδυ που γυρνάτε από το γραφείο, επιβραβεύετε τον εαυτό σας για το πόσο δουλέψατε τρώγοντας πίτσα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη σιλουέτα σας αλλά και μακροπρόθεσμα για την υγεία σας.

* Προγραμματίστε ένα ταξίδι

Μια μίνι απόδραση το Σαββατοκύριακο ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι ο καλύτερος τρόπος να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας και παράλληλα να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Μπορεί αυτή η επιβράβευση να έρχεται με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση, όμως έτσι θα έχετε κάτι να περιμένετε.

* Δοκιμάστε με τους φίλους σας κάτι διαφορετικό

Γιατί να μη γιορτάσετε μια νέα επιτυχία με τους φίλους σας πηγαίνοντας για paintball; Το κλειδί είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε, αλλά δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα. Επίσης, μπορείτε να πάτε για ορειβασία ή ποδήλατο, συνδυάζοντας τη γυμναστική με τη διασκέδαση. Επιλογές έχετε αμέτρητες, αρκεί να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.

* «Κακομάθετε» τον εαυτό σας

Ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα ραντεβού για μανικιούρ ή μια επίσκεψη στο σπα, είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σας ευχαριστούν, αλλά σπάνια να κάνετε. Την επόμενη φορά που θα επιτύχετε έναν στόχο σας, αντί να κεράσετε τον εαυτό σας ένα κέικ σοκολάτας, βγάλτε εισιτήρια για τη συναυλία του αγαπημένου σας καλλιτέχνη. Ακόμη και ένα ζεστό μπάνιο με αναμμένα κεράκια μετά από μια κουραστική ημέρα, είναι αρκετό για να νιώσετε ότι επιβραβεύσατε τον εαυτό σας.

 

* Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Το λεγόμενο «me time», σημαίνει να βάλετε το κινητό σας στην αθόρυβη λειτουργία και να διαβάσετε το βιβλίο σας, να δείτε την αγαπημένη σας σειρά ή τελοσπάντων να κάνετε ό,τι σας χαλαρώνει και σας αποφορτίζει χωρίς να σκέφτεστε τους άλλους και -προπάντων- χωρίς τύψεις.