Ένα από τα πρώτα δείγματα ότι το μωράκι μας έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε ανθρωπάκι, είναι το ότι πλέον μπορεί να φάει «κανονικό» φαγητό. Ωστόσο, καθώς δεν είναι σε θέση να… σερβίρει μόνο του ένα πιάτο πουρέ λαχανικών, θα πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές για να αντιληφθούμε πότε είναι έτοιμο για αυτή τη μετάβαση. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι πλέον τρέφεται και με στερεές τροφές, δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το γάλα. Οι παρακάτω συμβουλές θα εξασφαλίσουν ότι του προσφέρετε τα κατάλληλα γεύματα την κατάλληλη στιγμή και με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύξει από την αρχή μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Είναι έτοιμο;

Το μικρούλι σας θα σας δείξει με πολλούς τρόπους ότι θέλει να αφήσει το μπουκάλι για χάρη του κουταλιού. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Μπορεί να σταθεί καθιστό.
  • Στηρίζει μόνο του το κεφάλι του.
  • Δείχνει περιέργεια για το περιεχόμενο του πιάτου σας.
  • Δεν χορταίνει ακόμη και αφού τελειώσει το γάλα του.

Πόσο γάλα χρειάζεται όταν αρχίσει να τρώει;

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από βρεφικό γάλα τουλάχιστον μέχρι να συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Μετά, ανάλογα με τις εντολές του παιδιάτρου, ενδέχεται να μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πλήρες ζωικό γάλα. Μέχρι την ηλικία των 7 με 10 μηνών, το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που προσλαμβάνει μέσα στη μέρα θα προέρχεται από το περιεχόμενο του μπουκαλιού του ή του στήθους σας.

Πότε να του το προσφέρω;

Σίγουρα θα πρέπει να πίνει το γάλα του το πρωί και πριν πέσει για ύπνο το βράδυ. Μέσα στην ημέρα, προσφέρετέ το πριν ή μετά το φαγητό. Η στιγμή εξαρτάται από το μωράκι σας. Αν πέφτει με τα μούτρα στο γαλατάκι του, ίσως είναι καλύτερο να του το προσφέρετε μετά το φαγητό, ώστε να μην του κοπεί η όρεξη.

Βασικοί κανόνες για χορτάτα μωρά

Το περιεχόμενο των γευμάτων του θα οριστεί από τον παιδίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα σας προτείνει τη σειρά με την οποία θα εντάξετε νέες τροφές στην καθημερινή διατροφή του. Ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε, ωστόσο, είναι ότι τα μωράκια συνήθως αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου, η οποία κορυφώνεται περίπου στην ηλικία των 9 μηνών. Για αυτό επενδύστε σε τροφές που θα του προσφέρουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο!

Καθιερώστε μια ρουτίνα

Όπως προαναφέραμε, το γάλα θα συνεχίσει να κάνει την πιο σημαντική δουλειά για αρκετούς μήνες ακόμη. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, θα πρέπει να συνηθίσει στη διαδικασία, την υφή και το πρόγραμμα των γευμάτων. Για να το βοηθήσετε, κάντε και την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Κλείστε την τηλεόραση και προσφέρετέ του ένα ήρεμο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορεί να απολαύσει το φαγητό του. Στο μέλλον, η συγκέντρωση στο πιάτο του θα το βοηθά να «ακούσει» τα μηνύματα πείνας και κορεσμού που στέλνει το σώμα του.

Δώστε χρόνο

Για ένα διάστημα είναι πιθανό να διαμαρτύρεται κάθε φορά που προσπαθείτε να του δώσετε να φάει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν του αρέσει το φαγητό. Μπορεί να το ενοχλεί η υφή του κουταλιού ή η απουσία του στήθους σας, σε περίπτωση που εισάγατε τη στερεά τροφή ταυτόχρονα με τον απογαλακτισμό. Σύντομα θα συνηθίσει. Ως τότε, μην δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι χρειάζεται στις παραπονεμένες γκριμάτσες του.

Αποδεχτείτε τους λεκέδες

Δεν υπάρχει περίπτωση το χαλί σας να παραμείνει καθαρό. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε τη σκέψη, φροντίστε να το αφαιρέσετε από την τραπεζαρία σας μέχρι το μικρό σας να μεγαλώσει λίγο ακόμη. Προς το παρόν δεν έχει αναπτύξει πλήρως τις δεξιότητες που στο μέλλον θα του επιτρέπουν να τρώει χωρίς να λερώνεται.

Γνωρίστε του τον κόσμο του φαγητού

Εισάγετε στη διατροφή του όσο περισσότερες διαφορετικές υφές μπορείτε. Για παράδειγμα, ο πουρές μπορεί να έρθει σε πολλές συστάσεις, ενώ σύντομα θα είναι σε θέση να φάει τροφές σε μαλακά κομματάκια. Μετά από αυτό, θα έρθουν και τα ψιλοκομμένα, κανονικά τρόφιμα. Οι διαφορετικές υφές του μαθαίνουν ότι το φαγητό έρχεται σε πολλές μορφές και είναι πάντα εξίσου νόστιμο. Επιπλέον, το βοηθούν να εξασκηθεί στη σωστή μάσηση. Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να μπορεί να τρώει ό,τι και εσείς. Απλώς οι δικές του μπουκίτσες θα είναι λίγο μικρότερες!