«Μα πώς γίνεται να μην βλέπεις πόσο σε αγαπάω;» Οι περισσότεροι έχουμε υπάρξει σε μία σχέση στα πλαίσια της οποίας νιώθουμε πως ό,τι και να κάνουμε δεν είναι αρκετό για να πείσει τον σύντροφό μας για τα συναισθήματά μας. Ενίοτε, αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η σχέση είναι τοξική. Άλλες φορές όμως απλώς δεν… μιλάμε την ίδια γλώσσα!

Όλοι έχουμε ένα τρόπο να εκφράζουμε την αγάπη μας, ακόμη και αν αυτός είναι πιο διακριτικός από τον μέσο όρο. Όμως αυτός ο τρόπος μπορεί να απέχει πολύ από εκείνον του συντρόφου μας. Έτσι πολλές φορές δεν φταίμε ούτε εμείς ούτε το ταίρι μας αν αυτά που νιώθουμε δεν γίνονται κατανοητά. Η μόνη λύση είναι να καταλάβουμε ποια εργαλεία χρησιμοποιεί το άλλο μας μισό για να προσφέρει και να αποδεχτεί την αγάπη και να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε.

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείτε κάποια από τις παρακάτω γλώσσες – ή έναν συνδυασμό τους. Βρείτε ποια χρησιμοποιεί το ταίρι σας και ξεκινήστε τη σύνταξη ενός… λεξικού!

Λεκτική επιβεβαίωση

Τα λόγια δεν είναι (πάντα) ψεύτικα. Κάποιοι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους με λέξεις, οι οποίες μπορεί να ξεφεύγουν από το καθιερωμένο «Σ’ αγαπώ». Ίσως σας λέει πόσο σας εκτιμά ή σχολιάζει θετικά την εμφάνισή σας.

Προσφορά

Ίσως ο σύντροφός σας πιστεύει ακράδαντα ότι οι πράξεις είναι που μετράνε και δρα με βάση αυτή τη λογική. Μπορεί, λοιπόν, να μην σας λέει ποτέ πόσο όμορφα περνά μαζί σας. Όμως αν φροντίζει πάντα να βγάζει βόλτα τον σκύλο σας όταν βλέπει ότι είστε κουρασμένη – πριν καν χρειαστεί να το πείτε – είναι ο δικός του τρόπος να σας πει ότι σας αγαπάει.

Δώρα

Όσο και αν περιφρονούμε τα υλικά αγαθά ως ενδείξεις αγάπης, δεν είναι τυχαίο που η ανταλλαγή δώρων αποτελεί έθιμο σχεδόν σε όλες τις μεγάλες γιορτές. Δεν προσπαθεί να εξαγοράσει την αγάπη σας. Απλώς, για ορισμένους ανθρώπους η αποδοχή και η προσφορά δώρων λειτουργεί ως ο κατεξοχήν συμβολισμός των συναισθημάτων τους.

Ποιοτικός χρόνος

Αν το ταίρι σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ξέρει πολύ καλά ότι δεν αρκεί να είστε στον ίδιο χώρο για να δείξετε ο ένας στον άλλο ότι νοιάζεστε. Όταν είστε μαζί γίνεστε το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και έχει ανάγκη από την ίδια αντιμετώπιση για να νιώθει σίγουρος ότι τον αγαπάτε.

Σωματική επαφή

Σε όλους αρέσουν οι τρυφερές στιγμές με τον ή την σύντροφό τους – είτε πρόκειται για αγκαλιές είτε για παθιασμένο σεξ. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που χωρίς αυτά πραγματικά μαραζώνουν καθώς μόνο έτσι επιβεβαιώνουν ότι η αγάπη τους παραμένει ζωντανή.