Αυξάνοντας την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε θα είστε σε θέση να έχετε περισσότερη ενέργεια και να νιώθετε λιγότερη πείνα. Ακριβώς αυτό δηλαδή που χρειάζεστε όταν θέλετε να χάσετε βάρος.

Πώς ενισχύει το αδυνάτισμα

 

*Η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμική επίδραση στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι και το 30% των θερμίδων που παίρνετε από την κατανάλωσή της καίγονται μόνο με την επεξεργασία της (σε σύγκριση με κατά μέσο όρο 10% για τους υδατάνθρακες).

*Παράλληλα, συμπεριλαμβάνοντας επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών στα γεύματά σας, συμβάλλετε στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και παρεμποδίζετε την αιχμή της ινσουλίνης (εκείνης που κρύβεται πίσω από την απότομη πτώση ενέργειας και την έντονη επιθυμία για ζάχαρη).

*Η πρωτεΐνη επιφέρει επίσης το αίσθημα κορεσμού και σας κρατά χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

*Η κατανάλωση πρωτεϊνών ενισχύει τη δημιουργία και την αποκατάσταση των μυών. Η αυξημένη μυϊκή μάζα συνδέεται με αυξημένο μεταβολισμό και κατ’ επέκταση με αυξημένη καύση θερμίδων.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε

 

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεστε επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας σας. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα για τη μέση ενήλικη γυναίκα και 56 γραμμάρια ανά ημέρα για τον μέσο ενήλικο άνδρα. Οι έγκυοι και οι θηλάζουσες γυναίκες, οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς ή ασθένειες χρειάζονται περίπου 25% περισσότερη πρωτεΐνη.

20 τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη

 

  1. Αυγό
  2. Στήθος κοτόπουλου
  3. Γαλοπούλα
  4. Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
  5. Τυρί cottage
  6. Κινόα
  7. Βρώμη
  8. Γιαούρτι
  9. Γάλα
  10. Μπρόκολο
  11. Φακές
  12. Γαρίδες
  13. Πασατέμπος
  14. Φιστίκια
  15. Τόφου
  16. Μανιτάρια
  17. Τόνος
  18. Σολομός
  19. Σπανάκι
  20. Φαγόπυρο

 

Σε γενικές γραμμές οι κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης είναι το κόκκινο και λευκό κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το αυγό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα όσπρια και οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης.