Την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έλαβε το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα SaferInternet4Kids.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του ίντερνετ από παιδιά και νέους. Παράλληλα υπό την αιγίδα του Υπουργείου θα τελούν πλέον και οι ενημερώσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε τύπου όλης της επικράτειας, από μέλη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και αφύπνιση των μαθητών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο και την εκπαίδευσή τους στις σωστές πρακτικές χρήσης του ίντερνετ.

Πώς θα χρησιμοποιηθεί το νέο εκπαιδευτικό υλικό

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο διατίθεται από το SaferInternet4kids.gr, στην απόφαση του Υπουργείου αναφέρεται ότι κατά την κρίση του εκάστοτε εκπαιδευτικού μπορεί να ενταχθεί στο διδακτικό έργο σε ενότητες γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις όπως στο πλαίσιο του μαθήματος ΤΠΕ ή και της ευέλικτης ζώνης για τα Δημοτικά σχολεία και του μαθήματος πληροφορικής ή στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τι μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα

Το πλούσιο εκπαιδευτικό Υλικό του SaferInternet4Kids.gr περιλαμβάνει παρουσιάσεις, φυλλάδια, βίντεο, αφίσες, e-book, quiz, σχέδια μαθημάτων, webinars, ενημερωτικά άρθρα και απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ενημερωτικό υλικό έχει δημιουργηθεί και για γονείς καθώς και για εκπαιδευτικούς.

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Η συμβουλευτική γραμμή βοήθειας

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Η Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine, δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.