Με την «τεχνολογία» των καλλυντικών να βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη δεν είναι λίγα πια τα προϊόντα που είναι τόσο αγνά και αποτελεσματικά ώστε μπορούν – για να μην πούμε ότι πρέπει κιόλας – να χρησιμοποιούνται και στο μωρό και το παιδάκι σας, αλλά και σε εσάς τις ίδιες.

Αναζητήστε και προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης που είναι κατάλληλα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς, εκτός από το ότι σας γλιτώνουν από ξηρότητα, αλλεργίες και ερεθισμούς, σας αφήνουν και αρκετό χώρο ελεύθερο στο μπάνιο και το νεσεσέρ σας.

Προσοχή όμως: καμία συμβουλή και πρόταση δεν υποκαθιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, ειδικά σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων δικών σας ή του μωρού σας. Μη διστάζετε να ρωτάτε τους γιατρούς για τα καλλυντικά σας, εξάλλου ό,τι ακουμπά το δέρμα ή τα μαλλιά σας αφορά και την υγεία σας. Αν αμφιβάλλετε, μπορείτε μάλιστα να πηγαίνετε το πρoϊόν στον γιατρό σας για να μπορέσει να το ελέγξει και ο ίδιος. Επίσης, σε περιπτώσεις αλλεργιών και ευαίσθητου δέρματος, όλα τα καλλυντικά πρέπει να δοκιμάζονται σε κάποιο μικρό σημείο πριν αρχίσει η κανονική χρήση τους.

Κρέμες, οι ευεργετικές

 

Στο εμπόριο και κυρίως στα ράφια του φαρμακείου μπορείτε να βρείτε πολλές κρέμες και γαλακτώματα που ωφελούν τα ερεθισμένα, ξηρά, ατοπικά ή εκζεματικά παιδικά και ενήλικα δέρματα. Θα τις δείτε να συστήνονται ως ενυδατικές, καταπραϋντικές ή αναπλαστικές, ενώ όσες απευθύνονται σε υπερευαίσθητα δέρματα, όπως αυτά που εμφανίζουν δερματίτιδες, έχουν πιο λιπαρή υφή.

Τα συστατικά που πρέπει να προτιμήσετε είναι:

Πανθενόλη ή αλλιώς προβιταμίνη Β5. Η πανθενόλη είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό, επουλωτικό και αναπλαστικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά λόγω της ιδιότητάς της να εισχωρεί στην επιδερμίδα και να την ενυδατώνει αποτελεσματικά.

Νιασιναμίδη ή αλλιώς μια μορφή της βιταμίνης Β3. Η νιασιναμίδη είναι ένας «ήρωας» των δερμοκαλλυντικών, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη και πλέον πρωταγωνιστεί σε κάθε είδους καλλυντικό, σε αντιγηραντικούς ορούς, σε προϊόντα για τη λιπαρότητα, την ακμή και τους διεσταλμένους πόρους. Είναι όμως και ένα βασικό συστατικό σε μερικά από τα καλύτερα προϊόντα για ευαίσθητο, ξηρό και ερεθισμένο δέρμα. Ανακουφίζει τις ατοπίες, τον κνησμό και ενισχύει τον φυσικό φραγμό του δέρματος. Αναζητήστε την στα καλλυντικά του φαρμακείου, σε προϊόντα με απλές φόρμουλες που είναι κατάλληλες ακόμη και για βρέφη.

Ψευδάργυρος. Ενα από τα σημαντικότερα μέταλλα για τον άνθρωπο. Οι μορφές του που χρησιμοποιούνται στο δέρμα έχουν πολλαπλή χρήση και οφέλη, από τις πληγές, τις ατοπίες και την ψωρίαση ώς και την ακμή και τα σημάδια της. Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι το πιο αποτελεσματικό φυσικό αντηλιακό φίλτρο, ενώ μαζί με τον γλυκονικό ψευδάργυρο είναι βασικό συστατικό στις καλύτερες αναπλαστικές κρέμες της αγοράς (συνδυαζόμενο, πολύ συχνά, με τον χαλκό).

Extra tip: Κάθε μαμά έχει στο σπίτι μία από τις κλασικές λευκές κρέμες για τον ερεθισμό της πάνας. Ξέρατε ότι το βασικό δραστικό συστατικό τους είναι ο μαγικός ψευδάργυρος; Δοκιμάστε να βάλετε μια μικρή ποσότητα τοπικά σε σπυράκια ή ερεθισμούς, ειδικά αυτά που κάνουν την εμφάνισή τους μετά την αποτρίχωση.

Αλόη βέρα. Αγαπημένη. Εχει ενυδατική, καταπραϋντική και αντιφλογιστική δράση. Η μορφή τζελ που βρίσκουμε συχνά στο εμπόριο είναι υπέροχα δροσερή, αλλά προσέξτε να μην περιέχει αλκοόλ, ειδικά αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε και στο μωρό σας. Οι ευαίσθητοι δοκιμάστε το σε μια μικρή περιοχή δέρματος, καθώς είναι ένα συστατικό στο οποίο έχουν καταγραφεί αλλεργίες.

Βούτυρο καριτέ ή, στα αγγλικά, shea butter. Το βούτυρο καριτέ είναι ένα υπέροχο φυσικό συστατικό, κατάλληλο για το πολύ ξηρό έως και σκασμένο δέρμα. Εκτός του ότι μαλακώνει το δέρμα, δρα καταπραϋντικά και είναι κατάλληλο και για έκζεμα ή ψωρίαση (πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας).

Bisabolol. Το συστατικό αυτό με το περίεργο όνομα είναι εκχύλισμα γερμανικού χαμομηλιού και το βρίσκετε πολύ συχνά σε κρέμες. Το Bisabolol έχει αντικνησμώδη και αντιφλογιστική δράση και μπορεί να βοηθήσει και στην επούλωση πληγών.

Καλέντουλα. Οι κρέμες καλέντουλας έχουν θέση και στο νεσεσέρ, αλλά και στο φαρμακείο σας.

Λάδια: οι σταρ της κοσμετολογίας

 

Εκτός από το παλιό αγαπημένο baby oil και αυτά που έχουν βάση τα καλλυντικά ορυκτέλαια, αξίζει να δοκιμάσετε τις νέες φόρμουλες φυσικών λαδιών που είναι κατάλληλα για το μασάζ του μωρού και στο δικό σας δέρμα. Τα νέα «baby oils» έχουν ως βάση τους τα λάδια καλέντουλας και χαμομηλιού ή το κλασικό ελαιόλαδο και εμπλουτίζονται με συστατικά όπως το λάδι από το κουκούτσι του σταφυλιού, το πολύ θρεπτικό λάδι αβοκάντο ή το έλαιο ιπποφαούς που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και θεωρείται από τα καλύτερα συστατικά για όλες τις επιδερμίδες.

Πώς θα τα χρησιμοποιήσετε

Κι αν βαριέστε να διαβάζετε ταμπέλες ή θέλετε να γλιτώσετε αρκετά χρήματα, μπορείτε αντί για τα έτοιμα μείγματα να προμηθευτείτε το κάθε φυσικό λάδι ξεχωριστά και να δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα, χρησιμοποιώντας τα και σκέτα, για να καλύψετε πολύ περισσότερες ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Εκτός από το μασάζ του μωρού, τα λάδια θα δώσουν υπέροχη λάμψη και ενυδάτωση σε όλο σας το σώμα, είτε τα χρησιμοποιήσετε σε στεγνό είτε σε ελαφρώς νωπό δέρμα μετά το μπάνιο. Και βέβαια, μην ξεχνάτε και το πρόσωπό σας. Η εποχή που θεωρούσαμε ότι τα λάδια στο πρόσωπο προκαλούν λιπαρότητα έχει παρέλθει και πλέον τα λάδια είναι σταρ της κοσμετολογίας, ειδικότερα τα πιο «ελαφρά», δηλαδή αυτά που έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.

-Για λάμψη και θρέψη ιδανικό είναι το αβοκάντο.

-Σε τυχόν ευαισθησίες, τσιμπήματα και ερεθισμούς θα αναμείξετε ή θα προσθέσετε τοπικά λίγη καλέντουλα ή το χαμομηλέλαιο.

-Ενα εξαιρετικό λάδι, ακόμη και για μεικτό ή λιπαρό δέρμα, είναι το σταφυλοκουκουτσέλαιο, ενώ το λάδι ιπποφαούς έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω των φυσικών μορφών βιταμίνης Α που αποδίδει.

-Τέλος, το αμυγδαλέλαιο είναι εξαιρετικό για το ντεμακιγιάζ σας, μιας και καθαρίζει απαλά ακόμη και τα πιο αδιάβροχα προϊόντα