Ο λόξιγκας είναι μια συχνή κατάσταση που πλήττει σχεδόν όλους. Ο  λόξιγκας συνιστά αντανακλαστικό του οργανισμού μας που συνδέεται με το διάφραγμα και τον εγκέφαλο. Καθώς το διάφραγμα συστέλλεται γρήγορα, εισέρχεται αέρας που κάνει τις φωνητικές χορδές να κλείνουν.

Έτσι παράγεται ο πολύ συγκεκριμένος ήχος που ακούμε. Λόξιγκα κατά βάση παθαίνουμε όλοι και σε πολλές περιπτώσεις τον αντιμετωπίζουμε ως κάτι αστείο. Σε κάποιες όμως ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να είναι παθολογικός και να είναι ένδειξη γενικότερα καταβεβλημένης σωματικής υγείας.

Αιτίες

Επειδή το διάφραγμα έχει άμεση σχέση με την εισπνοή και την εκπνοή όταν γίνονται  σπασμοί οι φωνητικές χορδές παράγουν έναν πολύ συγκεκριμένο  ήχο. Αυτό φυσικά έχει συνάφεια και με συνήθειες που ακολουθούμε. Τέτοιες μπορεί να είναι η διατροφή μας, η διάθεσή μας κλπ.

Αιτία πρόκλησης μπορεί να αποτελούν τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ, ψυχολογικοί παράγοντες, απότομες εναλλαγές στη θερμοκρασία κλπ. Η απότομη κατανάλωση φαγητού και το κάπνισμα επίσης συνδέονται με την εμφάνισή του. Παρ’ όλα αυτά δε μιλάμε για τον χρόνιο λόξιγκα.  Η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να δημιουργήσουν έναν επίμονο λόξυγγα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Να αναπνέετε αργά και σταθερά έτσι ώστε να γίνονται σωστές ανάσες και σωστές εισπνοές-εκπνοές. Το κράτημα της αναπνοής για λίγα δεπτερόλεπτα επίσης βοηθάει ενώ πρέπει να συνοδεύετε με αργή αναπνοή.

Σκύψτε προς τα μπροστά και αγκαλιάστε τα γόνατά σας για τουλάχιστον δύο λεπτά. Η πίεση στο διάφραγμα θα κάνει τον αέρα που εισπνέεται και εκπνέεται να μη εισέρχεται απότομα και άρα να σταματήσει ο λόξιγκας.

Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στο πίσω πίσω μέρος της γλώσσας. Αν αγγίξεται απλά τη σταφυλή συνήθως σταματά λόγω αντανακλαστικών. Πιέστε με τα δάχτυλα τα αυτιά σας πατώντας το μαλακό τμήμα τους πίσω από αυτά. Κάντε το για μερικά δεπτερόλεπτα.

Η αναπνοή μέσα σε σακούλα θα αυξήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα. Ο εγκέφαλος θα στείλει σήμα να πάψουν οι σπασμοί του διαφράγματος με αποτέλεσμα να μπαίνει όσο αέρας χρειάζεται.