Πολλά είναι τα παιδάκια, ειδικά στις μικρότερες τάξεις, που παραπονιούνται για το πόσο δύσκολο ή βαρετό μπορεί να τους φαίνεται το σχολείο, τι συμβαίνει όμως όταν ενώ όλα βαίνουν καλώς, ξαφνικά αρνείται να πάει;

Ενδέχεται να προσπαθήσει να αποφύγει το σχολείο, λέγοντας ψέματα πως δεν αισθάνεται καλά, κλαίγοντας και παρακαλώντας σας να μην πάει, φωνάζοντας ακόμα και καυγαδίζοντας μαζί σας. Ειδικά στις νηπιακές ηλικίες αποτελεί ένα συχνό βήμα οπισθοχώρησης από την σταδιακή ανεξαρτησία που αποκτά, αλλά μερικές φορές μπορεί πίσω από αυτήν την συμπεριφορά να κρύβεται άγχος ή και στρες.

Αναγνωρίστε τους φόβους του

Συζητήστε μαζί του σε ήπιους τόνους, προκειμένου να ανοιχθεί και να σας αποκαλύψει την αιτία της ξαφνικής του άρνησης. Αν διαπιστώσετε ότι φοβάται ή δυσκολεύεται από το φόρτο εργασίας, που αντιμετωπίζει στο σχολείο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι πράγματι είναι δύσκολη δουλειά. Υπενθυμίστε του ότι πιστεύετε σε εκείνο και ότι μπορεί να τα καταφέρει. Τονίστε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλειο στα μαθήματά του αλλά αρκεί να προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί. Αν παρόλ’αυτά δεν τα καταφέρει, διαβεβαιώστε το ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή άγχους, αφού θα του δοθούν πολλές ευκαιρίες για να επιτύχει.

Μειώστε την διασκέδαση

Ένας παράγοντας που ενδεχομένως να μην έχετε σκεφθεί είναι η διασκέδαση στο σπίτι. Είναι φυσικό και απολύτως απαραίτητο το παιδί να περνά όμορφα μαζί σας στο σπίτι αλλά μήπως το έχετε παρακάνει; Αν παραδείγματος χάριν το αφήνετε να περνά πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη, είτε χαζεύοντας είτε παίζοντας, είναι λογικό να θέλει να διασκεδάζει συνέχεια και να μην δουλεύει καθόλου. Είναι σημαντικό, αν αντιληφθείτε ότι το προαναφερθέν πράγματι ισχύει, να του εξηγήσετε ότι πρέπει να είναι παραγωγικό και ότι χρειάζεται να δουλεύει για να καλλιεργεί το μυαλό του. Θα σας βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε σε αυτό το σημείο το πρόγραμμα, καθώς θα το βοηθήσετε να διαχωρίσει το παιχνίδι από την δουλειά.

Διερευνήστε τα πιθανά σενάρια

Υπάρχει περίπτωση ενώ ζητάτε από το παιδί να σας πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν θέλει να πάει στο σχολείο, εκείνο να σας πει ψέματα γιατί φοβάται ή ντρέπεται, χωρίς να σας εκμυστηρευτεί το πρόβλημα που το απασχολεί. Προσπαθήστε μέσα από την κουβέντα, να το κάνετε να σας εμπιστευθεί, δίνοντάς του να καταλάβει ότι είναι ασφαλές να ανοιχτεί σε εσάς. Δοκιμάστε, παραδείγματός χάριν, να του πείτε ότι μερικές φορές σας πονάει η κοιλιά σας όταν ανησυχείτε για την δουλειά σας και να ρωτήσετε στην συνέχεια τι είναι αυτό που μπορεί να το ανησυχήσει γενικότερο. Όσο κουβεντιάζετε θα σας πει σχεδόν αυθόρμητα τι είναι εκείνο, που το κάνει να μην θέλει να πάει στο σχολείο.