Τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κάπως έτσι φτάνουμε να αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να μην παχύνουμε μέχρι να μπει το νέο έτος. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι οι επισκέψεις στο γυμναστήριο αραιώνουν, ενώ οι έξοδοι για φαγητό και ποτό πυκνώνουν, τα παραπανίσια κιλά μοιάζουν μονόδρομος.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα όσο μπορεί να τα βλέπουμε. Για να μείνουμε σταθερές στα κιλά μας δε χρειάζεται να στερηθούμε τις αγαπημένες μας εορταστικές λιχουδιές ή τις εξόδους με τους φίλους μας. Αρκεί, να ακολουθούμε τις πέντε παρακάτω συμβουλές και δε θα τρομάξουμε την επόμενη φορά που θα ανεβούμε στη ζυγαριά.

1. Περιορίζουμε τα γλυκά

 

Ακόμη κι αν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι η αδυναμία μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση θα παχύνουμε. Σκεφτείτε ότι ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 240 θερμίδες, ενώ ένα μελομακάρονο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 220 θερμίδες. Αποφεύγουμε, λοιπόν, να τα τρώμε κάθε ημέρα ή έστω περιοριζόμαστε στο ένα κομμάτι.

2. Δε μένουμε νηστικές

 

Πολλές γυναίκες προτιμούν να μην τρώνε πριν από ένα μεγάλο τραπέζι, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια τελείως λάθος απόφαση, αφού έτσι θα καταλήξουμε να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό και τελικά να καταναλώνεουμε περισσότερες θερμίδες. Δεν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα και καταναλώνουμε μπόλικα φρούτα και σαλάτες πριν από ένα εορταστικό γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο η όρεξή μας για φαγητό θα είναι ελεγχόμενη και θα μας είναι πιο εύκολο να φάμε ισορροπημένα στο τραπέζι.

3. Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με σαλάτα

 

Μια διατροφική αρχή που πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Καταναλώνοντας φυτικές ίνες, χορταίνουμε γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα.

4. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα

 

Δεν υπάρχει λόγος να καταπιεζόμαστε και να χάνουμε τη χαρά των εορταστικών τραπεζιών για να μην παχύνουμε. Τρώμε -μέσα σε φυσιολογικά όρια- ό,τι θέλουμε στο τραπέζι και την επόμενη ημέρα επανερχόμαστε το διατροφικό μας πρόγραμμα. Οι σαλάτες, οι σούπες και το ψητό κοτόπουλο είναι εξαιρετικές επιλογές μετά από ένα βαρύ γεύμα.

 

5. Προσέχουμε με το αλκοόλ

 

Ακόμη και αν δεν είμαστε μεγάλοι πότες, αυτήν την περίοδο σίγουρα θα πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω από ό,τι συνηθίζουμε. Το κρασί είναι το ιδανικό ποτό για να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες, αλλά και πάλι, καλό θα είναι να μην ξεπεράσουμε τα δύο ποτήρια. Αποφεύγουμε τα κοκτέιλ, τα οποία αποτελούν «θερμιδικές βόμβες», καθώς και τα πιο «σκληρά» ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα, κρεμώδη λικέρ) που θα μας επιβαρύνουν με «κενές θερμίδες».