Μπορεί να το έχετε ήδη παρατηρήσει και εσείς αλλά μέσα στους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας να το έχετε προσπεράσει.

Και όμως, κάποιες μέρες του μήνα η ερωτική σας διάθεση χτυπάει κόκκινο…

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Η απάντηση είναι ότι ο μηνιαίος κύκλος επηρεάζει την ερωτική διάθεση της γυναίκας. Ορισμένες μέρες την αυξάνει, ενώ άλλες το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που έχει μια γυναίκα στο μυαλό της.

Η εξήγηση γι’ αυτές τις εναλλαγές βρίσκεται στις ορμονικές διακυμάνσεις του μηναίου κύκλου.

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η πρώτη μέρα του κύκλου θεωρείται η πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως, καθώς και ότι για τις περισσότερες γυναίκες, ο κύκλος διαρκεί περίπου 28 μέρες (μέχρι την αρχή της επόμενης περιόδου). Ο μηνιαίος κύκλος χωρίζεται σε δυο φάσεις, διάρκειας περίπου δυο εβδομάδων (η κάθε φάση).

Η πρώτη φάση του κύκλου ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και διαρκεί μέχρι την ωορρηξία (περίπου μέχρι τη 14η μέρα ενός κύκλου 28 ημερών). Οι ορμόνες που κυριαρχούν σ’ αυτή τη φάση είναι τα οιστρογόνα.

 

Όσο πλησιάζει η μέρα της ωορρηξίας, τόσο αυξάνεται και η ερωτική επιθυμία της γυναίκας. Με άλλα λόγια οι γυναίκες τείνουν να επιθυμούν την ερωτική επαφή τις γόνιμες μέρες τους -αυτό όμως, δεν αποκλείει την ύπαρξη ερωτικής επιθυμίας και τις άλλες μέρες του μήνα.

Στο δεύτερο μισό του κύκλο – δηλαδή μετά την ωορρηξία έως την αρχή της επόμενης περιόδου – παράγεται κατά κύριο λόγο η ορμόνη προγεστερόνη. Στη δεύτερη φάση του κύκλου, συχνά επηρεάζεται αρνητικά, η ψυχική διάθεση πολλών γυναικών.

Γίνονται δηλαδή, πιο ευερέθιστες ή πιο μελαγχολικές.