Υλικά

250 γρ, γίγαντες
200 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τους χυμούς τους, τα οποία ψιλοκόβουμε
1 φλ. τσ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 – 4 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κ. σ. μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)
3 κ. σ. φρυγανιά, τριμμένη
αλάτι,πιπέρι

Διαδικασία

1.Μουσκεύετε από το προηγούμενη βράδυ τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
2.Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζετε, τους ξεπλένετε καλά με κρύο τρεχούμενο νερό και τους ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να καλυφθούν από το νερό.
3.Βάλτε τους να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά, αφαιρέστε τον αφρό μέχρι να σταματήσει να φτάνει στην επιφάνεια και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα.
4.Στο μεταξύ, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 5.Αλατοπιπερώστε και αποσύρετε από τη φωτιά.
6.Μόλις περάσει η 1 ώρα βρασίματος των φασολιών, στραγγίξτε τα, κρατώντας το ζουμί τους και τα αδειάζετε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί.
7.Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, με τους χυμούς τους, το σοταρισμένο μείγμα πιπεριάς-κρεμμυδιών, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και το μπούκοβο.
8.Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό από το βράσιμο των φασολιών.
9.Ανακατεύετε, πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά και βάλτε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.
10.Ψήνετε τους γίγαντες για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.