Η φασαρία και οι σκανταλιές μερικές φορές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η μέρα δεν θα τελειώσει ποτέ, ο χρόνος όμως περνά πολύ γρήγορα και το καταλαβαίνουμε όταν κοιτώντας τα παιδιά μας, συνειδητοποιούμε ξαφνικά ότι δεν χρειάζονται την βοήθεια ή την παρέα μας, όπως παλιότερα.

Γυρνάτε από την δουλειά, μετά από μία πολύ δύσκολη μέρα και αφού πάρετε τα παιδιά σας από το σχολείο, έχετε να προετοιμάσετε τα αυριανά τους γεύματα, τις σχολικές τους τσάντες, να τα βοηθήσετε στο διάβασμα, να μαζέψετε το σπίτι όσο εκείνα βρίσκονται σε εξωσχολικές δραστηριότητες, να γυρίσετε έπειτα μαζί τους σπίτι, να τα κάνετε μπάνιο και να τα βάλετε για ύπνο, μόνο για να σηκωθείτε την επόμενη μέρα για να επαναλάβετε την διαδικασία.

Ποιότητα όχι ποσότητα

Είναι πολύ λογικό η προαναφερθείσα ρουτίνα να μην αφήνει ενέργεια ή περιθώρια για να περάσετε επιπλέον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, δεν χρειάζεται όμως να βρείτε περισσότερες ώρες, μιας και αλλάζοντας ορισμένες λεπτομέρειες, μπορείτε ενώ ακολουθείτε την ίδια διαδικασία καθημερινά να συνδεθείτε με τα παιδιά σας, παρά την κούρασή σας. Σε όλους τους γονείς τυχαίνει να λειτουργούν σχεδόν αυτόματα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα παιδιά τους, ειδικά αν οι ευθύνες που επωμίζονται είναι πολλές, αυτό όμως σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε πολύτιμες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας. Όταν συνειδητοποιείτε ότι μάλλον έχει ενεργοποιηθεί ο αυτόματος πιλότος, κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε τα παιδιά σας, ακούστε τα με μεγάλη προσοχή και συγκεντρωθείτε μόνο σε αυτά. Έτσι είστε παρόντες και το μυαλό σας ξεφεύγει για λίγο από όλα τα υπόλοιπα.

Περίπατος με τις πιτζάμες

Η διαδικασία για να τα βάλετε για ύπνο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, ειδικά αν τα παιδιά είναι ακόμα σε μικρή ηλικία. Αν δείτε ότι έχουν υπερένταση και ότι είναι ανήσυχα, δοκιμάστε να κάνετε μία μικρή βόλτα το τετράγωνο με τις πιτζάμες, αν φυσικά το επιτρέπει και ο καιρός. Αφού τα κάνετε μπάνιο και πλύνουν τα δόντια τους, φορέστε τις πιτζάμες και τα αθλητικά, βάλτε τα στο καρότσι ή κρατήστε από το χέρι και κάντε μια βόλτα. Μην πάρετε μαζί σας παιχνίδια ή σνακ, παρά μόνο περπατήστε και συζητήστε για την ημέρα τους. Είναι ένας ιδανικός τρόπος για τα παιδιά να χαλαρώσουν ενώ περνάτε μερικές στιγμές μαζί. Τόσο εσείς όσο και εκείνα απελευθερώνετε την ένταση της ημέρας και προετοιμάζετε το σώμα σας για να ξεκουραστείτε.

Θεματικό δείπνο

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας είναι όταν ολόκληρη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι για να φάει. Επισημοποιείστε αυτήν την διαδικασία, δίνοντας κάθε φορά και διαφορετικό όνομα – θέμα, αναλόγως τι θα φάτε, όπως βραδιά πίτσας ή βραδιά μακαρονάδας. Οι θεματικές αυτές βραδιές θα δώσουν άλλη νότα στο τραπέζι σας, θα κάνουν τα παιδιά σας να ανυπομονούν ενώ τους δίνετε η ευκαιρία να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην διαδικασία.