Μονογαμικά ζώα

Οι λύκοι, οι κύκνοι, τα άλμπατρος, ακόμα και οι τερμίτες, είναι μερικά από τα είδη ζώων που δεν εγκαταλείπουν το ταίρι τους, παρά μόνο όταν τα χωρίσει ο θάνατος.

Διάρκεια απόφασης

Αν παρατηρήσεις λιγάκι τον εαυτό σου θα διαπιστώσεις ότι η γνώμη που σχημάτισες τα πρώτα λεπτά για κάποιον είναι χονδρικά και αυτή που θα μείνει. Προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση (αλλιώς δε θα χρειαζόσουν 4 λεπτά), αλλά και με την κινησιολογία και τη φωνή.

Παλμοί

Μία έρευνα έχει δείξει ότι τα ερωτευμένα και δεμένα ζευγάρια συγχρονίζουν άθελά τους τους παλμούς της καρδιάς τους, μετά τα πρώτα τρία λεπτά που κοιτιούνται στα μάτια.

Ναρκωτικό

Ο έρωτας και η χρήση κοκαΐνης δεν κρύβονται. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι όταν κάποιος ερωτεύεται παράγει διάφορες χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές δίνουν ερέθισμα σε 12 μέρη του εγκεφάλου, κάποια εκ των οποίων «ερεθίζει» και η κοκαΐνη.

Αναλγητικά

Η οκυτοκίνη, ορμόνη γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, παράγεται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι μια συγκεκριμένη ποσότητα ωκυτοκίνης μειώνει τους πονοκεφάλους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διώξει εντελώς τον πόνο.

Μείωση πόνου

Σε ένα πείραμα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: τα άτομα της μίας ομάδας καλούνται να παίξουν κάποια παιχνίδια λέξεων και να κοιτούν φωτογραφίες γνωστών τους προσώπων και τα άτομα της άλλης να παίξουν παιχνίδια λέξεων και να κοιτάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Τα άτομα της ομάδας που κοιτούσαν τη φωτογραφία του συντρόφου τους, δήλωσαν ότι βίωναν λιγότερο πόνο.

Ομορφιά

Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο τα δύο αυτά άτομα να είναι το ίδιο όμορφα εμφανισιακά, αλλά να έλκουν τους ανθρώπους ισόποσα.

Δεν υπάρχει κανόνας στην έλξη

Δύο άνθρωποι, οι οποίοι είναι εντελώς ίδιοι ή εντελώς αντίθετοι έχουν την τάση να μη μένουν για καιρό μαζί. Έχει να κάνει με την ισορροπία: από τη μία πρέπει να έχεις κάποια κοινά με τον άνθρωπό σου κι από την άλλη θέλεις να μαθαίνεις από αυτόν καινούρια πράγματα.

Πληγωμένη καρδιά

Υπάρχει το σύνδρομο της πληγωμένης καρδιάς, το οποίο λίγο-πολύ λέει ότι μία προδοσία, ένας χωρισμός ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με μία πληγωμένη καρδιά, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πόνο στο όργανο της αγάπης. Ο ψυχικό πόνος κάνει τον εγκέφαλο να παράξει συγκεκριμένες χημικές ουσίες ,οι οποίες αποδυναμώνουν την καρδιά, προκαλούν πόνο στο στήθος και λαχάνιασμα.

Νευροχημεία

Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, όταν ερωτεύεσαι, πέφτουν τα επίπεδα της σεροτονίνης σου. Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκασμούς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνεις πράγματα τα οποία δεν είναι και τόσο του χαρακτήρα σου.

Σεξ

Η συνταγή είναι γνωστή και ως «το τρίγωνο της αγάπης». Έρευνες έχουν δείξει η υγιής ερωτική ζωή, η φροντίδα που προσφέρει ο ένας σύντροφός στον άλλο και το συναισθηματικό δέσιμο, είναι η τριπλέτα που χρειάζεται για την παντοτινή αγάπη.

Ανδρεναλίνη

Όταν ερωτεύεσαι είναι δύσκολο να αποφύγεις αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι που σου προκαλούν ένα σφίξιμο και μία μικρή τάση για εμετό. Η έκρηξη αδρεναλίνης φταίει γι’ αυτό ή οποία προκαλείται από την αντίδραση πάλης-φύγης.

Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, Ο όρος «πάλη ή φυγή» χρησιμοποιείται ώστε να περιγράψει την αντίδραση οργανισμών κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Με λίγα λόγια, όταν ένας άνθρωπος ερωτεύεται, το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται. Προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης και μεταβολές στις κόρες των ματιών, στα επίπεδα ζαχάρου και κορτιζόλης και στους χτύπους της καρδιάς ή την αρτηριακή πίεση.

Οι διεσταλμένες κόρες μαρτυρούν το αν σου αρέσει κάποιος, ωστόσο ταυτόχρονα σε κάνουν και πιο γοητευτικό.

Ο Δαρβίνος είχε προτείνει ότι οι κόρες διαστέλλονται όταν είματε πολύ συγκεντρωμένοι και δίνουμε κάπου την προσοχή μας. Συνεπώς είναι λογικό να μεγαλώνουν οι κόρες όποτε κοιτάς τον άνθρωπο που ποθείς.

Οπτική επαφή και έρωτας

Έχει αποδειχθεί ότι όταν κάποιος σε κοιτάει στα μάτια, ο οργανισμός του παράγει μία χημική ουσία που ονομάζεται φενεθυλαμίνη. Αυτή η λέξη-γλωσσοδέτης είναι συσχετισμένη με την αντίδραση πάλης-φυγής. Συνεπώς αν αποφασίσεις να κοιτάξεις έντονα και εσύ, τότε ίσως και να δημιουργηθεί ένας καινούριος έρωτας.

Η αγάπη μετρά

Η τεράστια έρευνα μίας ομάδας ερευνητών του Χάρβαρντ (75 ετών για την ακρίβεια),έδειξε ότι η αγάπη είναι αυτή μου μετράει τελικά. Σύμφωνα με τις εμπειρίες των συμμετεχόντων, η ευτυχία και η ολοκλήρωση πάντα περιστρέφονταν γύρω από την αγάπη ή έστω την αναζήτησή της.