Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς, είναι ότι προσπαθούν να αναλάβουν μόνοι τους όλο το βάρος του νέου τους ρόλου. Στην πραγματικότητα, οι ικανότητές σας και η αγάπη σας προς το μωράκι σας, δεν κρίνονται από το μέγεθος της ταλαιπωρίας σας. Η ψυχική σας υγεία και η εξασφάλιση έστω και λίγων στιγμών ξεκούρασης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για εσάς τους ίδιους, αλλά και για την ευτυχία του μικρού σας. Άλλωστε, το να έχετε επίγνωση του πότε χρειάζεστε ένα χεράκι (και βέβαια να το ζητάτε) είναι επίσης μια σημαντική ικανότητα. Εξίσου σημαντικό, είναι και το να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά.

Πώς θα ζητήσετε βοήθεια σωστά ως νέοι γονείς

Εντοπίστε τις ανάγκες σας

Όταν τρέχετε από δωμάτιο σε δωμάτιο προσπαθώντας να προλάβετε τα πάντα, είναι λίγο δύσκολο να έχετε ξεκάθαρη εικόνα όλων των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Απλώς τα υλοποιείτε σαν αυτόματο. Βρείτε ευκαιρία κάποια στιγμή που το μωρό θα κοιμάται, και σημειώστε αναλυτικά σε ένα χαρτί ποιες αγγαρείες πρέπει να πραγματοποιούνται σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Κρατήστε τη λίστα σαν φυλαχτό

Έχοντας αυτό το χαρτί στα χέρια σας, θα είστε σε θέση να δείτε τι πρέπει να γίνει αμέσως μετά, αλλά και να ζητήσετε συγκεκριμένη βοήθεια όταν κάποιος σας την προσφέρει.

Κάντε μια «ευγενική υπενθύμιση»

Κανείς δεν χαίρεται όταν πρέπει να υπενθυμίσει στα αγαπημένα του πρόσωπα την χάρη που του υποσχέθηκαν, όμως δυστυχώς πολλές φορές είναι απαραίτητο. Πρώτα από όλα, δεν αποκλείεται πίσω από την αμέλεια να μην κρύβεται κακή πρόθεση. Έπειτα, από την πλευρά σας είχατε στηριχτεί σε αυτό το σπιτικό γεύμα ή στη βοήθεια με την καθαριότητα του σπιτιού. Και τέλος, κι εσείς δεν θα προτιμούσατε μια υπενθύμιση σε σχέση με την απογοήτευση που θα προκαλούσε η ανακολουθία σας;

Φτιάξτε ένα online πρόγραμμα

Υπάρχουν πολλά applications αλλά και online spreadsheets που σας επιτρέπουν να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, μπορείτε να σημειώνετε επάνω σε ένα υπολογιστικό φύλλο τις ανάγκες για τις οποίες χρειάζεστε βοήθεια και οι φίλοι σας να γράφουν από μόνοι τους το όνομά τους επάνω σε εκείνες που βρίσκουν εφικτές. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να ενημερώνετε για τις ώρες και μέρες που δέχεστε επισκέψεις, αποφεύγοντας τις άβολες εξηγήσεις.

Ή εμπιστευτείτε την παράδοση

Καλή η καινοτομία, όμως ορισμένες αξίες δεν παλιώνουν ποτέ. Σίγουρα ανάμεσα στους συγγενείς ή τους φίλους σας υπάρχουν ορισμένες πιο… δυναμικές προσωπικότητες, οι οποίες οργανώνουν και εσάς τους υπόλοιπους. Απευθυνθείτε σε ένα τέτοιο πρόσωπο και ζητήστε του να ζητήσει βοήθεια εκ μέρους σας. Ακούγεται περίπλοκο, όμως στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο για όλους: Το άτομο που θα απευθυνθεί στα υπόλοιπα μέλη του κύκλου σας, δεν έχει λόγο να ντρέπεται για αυτό – απλώς σας κάνει μια εξυπηρέτηση. Οι τελικοί αποδέκτες καταλαβαίνουν την επιτακτικότητα της ανάγκης. Και εσείς αφαιρείτε από πάνω σας ένα περιττό άγχος.

Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες

Ίσως ο κύκλος σας δεν μπορεί να σας προσφέρει αυτά που χρειάζεστε ή ίσως οι ανάγκες σας ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Οι babysitters, τα συνεργία καθαρισμού, οι ψυχολόγοι έχουν λόγο ύπαρξης και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άβολα αν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε αυτούς.

Στηριχτείτε στην καλοσύνη των ξένων

Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε βοήθεια στη φύλαξη του παιδιού. Όμως αν δυσκολεύεστε να ανεβάσετε το καροτσάκι στις σκάλες ή να μεταφέρετε ταυτόχρονα το μωρό, τα ψώνια και την τσάντα με τις πάνες του, δεν χάνετε τίποτα αν ζητήσετε λίγη βοήθεια από κάποιο περαστικό. Οι περισσότεροι θα ανταποκριθούν με χαρά.