Μερικές φορές, ως γονείς, αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κάποια ώρα μέσα στην μέρα, που θα μπορούσαμε να την αφιερώσουμε μόνο στον εαυτό μας. Αυτή η αίσθηση εντείνεται ειδικά όταν τα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε νηπιακή ηλικία, καθώς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του εικοσιτετραώρου φροντίζοντάς τα, προσέχοντας κάθε τους κίνηση για να μην πέσουν και απαντώντας σε δεκάδες «γιατί», μιας και αυτήν την περίοδο ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Χαρούμενοι γονείς, χαρούμενα παιδιά

Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί τα αγαπάμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε τον εαυτό μας, αφού χαρούμενα παιδιά είναι όλα όσα έχουν χαρούμενους γονείς. Προϋπόθεση για τους χαρούμενους γονείς είναι και ο προσωπικός χρόνος, καθώς τότε τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν και τους ολοκληρώνουν. Ακολουθώντας τα επόμενα βήματα, θα μπορέσετε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, είτε αυτό σημαίνει μια βόλτα στην γειτονιά είτε μια προπόνηση στο γυμναστήριο.

Απόσταση

Αν νιώθετε ότι πιέζεστε υπερβολικά από την φασαρία του παιχνιδιού στο σπίτι, ήρθε η στιγμή για μια επίσκεψη στο πάρκο ή σε ένα φιλικό προς τα παιδιά χώρο, όπου μπορούν να παίξουν με ασφάλεια. Αφήστε τα να παίξουν μόνα τους ενώ τα προσέχετε από απόσταση. Έτσι κερδίζετε λίγο χρόνο ηρεμίας και ανασυγκρότησης, οπού μπορείτε να διαβάσετε μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο ή να οργανώσετε την επόμενή ημέρα ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν και αλλάζουν παραστάσεις.

Χώρος μόνο για εσάς

Προσπαθήστε να κατοχυρώσετε τον δικό σας προσωπικό χώρο μέσα στο σπίτι και κάντε ξεκάθαρο σε ποιον ανήκει. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο, αφού μια ντουλάπα ακόμα και μια γωνία δωματίου αρκεί. Κατονομάστε λοιπόν, τον χώρο σας ως «Χώρος για την Μαμά ή τον Μπαμπά», καθώς έτσι θα είναι ευκολότερο για τα παιδιά να καταλάβουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι μόνο για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο θέτετε όρια και δείχνετε στα παιδιά σας ότι δεν είναι σωστό να τα υπερβούν.

Μην ξεχνάτε τα χόμπι σας

Ως γονείς, είναι πολύ εύκολο να καταπιαστούμε με οτιδήποτε σχετίζεται με τα παιδιά και τον ρόλο μας στην οικογένεια, παραμελώντας τα ενδιαφέροντά μας. Ωστόσο, μην συνεχίσετε για πολύ αυτήν την πρακτική, διότι χρειάζεστε χρόνο για να αποφορτίζεστε από την ένταση της μέρας και να χαλαρώνετε, κάνοντας πράγματα που πραγματικά σας γεμίζουν. Μόνο η σκέψη ότι έχετε να πάτε κάπου συγκεκριμένα, συγκεκριμένη ώρα, για να κάνετε κάτι αποκλειστικά για την δική σας ευχαρίστηση, τονώνει την ψυχολογία και σας δίνει δύναμη για να συνεχίσετε.