Απέχοντας από το φαγητό για συνολικά 14 ώρες την ημέρα και τρώγοντας τις υπόλοιπες δέκα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Η διαλειμματική δίαιτα, αποτελεί ένα γνωστό διατροφικό μοντέλο, που κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, αφού οι κύκλοι μεταξύ περιόδων νηστείας και κατανάλωσης φαγητού, όχι μόνο βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά κρύβουν και άλλα οφέλη για τον οργανισμό, όπως η μειωμένη χοληστερόλη ή τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μείωση του σωματικού βάρους και της πίεσης

 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τρώγοντας μέσα στο διάστημα δέκα ωρών την ημέρα και αφήνοντας το στομάχι άδειο τις υπόλοιπες 14, ακολουθώντας δηλαδή διαλειμματική δίαιτα, δεν μείωσαν μόνο το βάρος του σώματός τους αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε ο δείκτης μάζας σώματος και βελτιώθηκε η αρτηριακή τους πίεση.

Μεταβολικό σύνδρομο

 

Πριν την μελέτη, οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και ειδικά όσοι είχαν εμφανίσει συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου. «Όταν κάποιος έχει διαγνωσθεί με μεταβολικό σύνδρομο, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες» αναφέρει χαρακτηριστικά η συνδιευθύντρια της μελέτης Δρ. Pam Taub. «Όταν εμφανισθεί ο διαβήτης ή την στιγμή που οι ασθενείς παίρνουν πολλά φάρμακα όπως η ινσουλίνη, τότε είναι δύσκολο να αντιστρέψουμε την νόσο. Με την αλλαγή της διατροφής και την χαλαρή άσκηση αποφεύγουμε αυτήν την διαδικασία» συμπληρώνει.

Ποιοτικότερος ύπνος

 

Για την έρευνα, οι επιστήμονες πρότειναν στους συμμετέχοντες ένα διαλειμματικό πρόγραμμα διατροφής για 12 εβδομάδες, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι παχύσαρκοι και το 84% να λαμβάνει θεραπεία. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες δεν έτρωγαν τίποτα για 14 ώρες, μπορούσαν όμως να καταναλώσουν οτιδήποτε εντός ενός δεκαώρου της ημέρας. Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, τα επίπεδα σωματικού λίπους, ο δείκτης μάζας σώματος και το βάρος των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 3%. Ορισμένοι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου ενώ το 70% δήλωσε ποιοτικότερο ύπνο.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την διαδικασία αλλά και τα αποτελέσματα, που οι περισσότεροι επέλεξαν να διατηρήσουν την διαλειμματική δίαιτα και μετά το τέλος της έρευνας, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι εύκολο κανείς να την διατηρήσει, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Δρ. Taub.