Οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά όσον αφορά τις σχέσεις που έχουν σκοπό μόνο το σεξ. Η επικοινωνία είναι πιο τυπική, τα μηνύματα σαφώς πιο λίγα πιο διεκπεραιωτικά κι ενώ η ευγενική συμπεριφορά θα έπρεπε να είναι πηγαία και αυθόρμητη σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, στις σχέσεις με πλεονεκτήματα έχουμε συνηθίσει αλλιώς.

 

Συμπεριφορά

Μπορούμε να συγχωρέσουμε έναν αγενή άνθρωπο με τη δικαιολογία «εντάξει, μου έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θέλει σχέση». Ή με τη σκέψη ότι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει το τάδε. Το παράξενο με τις απαιτήσεις μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι έχουμε θέσει τον πήχη εξαιρετικά χαμηλά. Έχουμε αναγάγει τις «υποχρεώσεις» που επιβάλλει η τυπική ευγένεια στις υποχρεώσεις ενός συντρόφου με τον οποίο έχουμε κανονική σχέση.

Θεωρούμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό μετά το σεξ να πρέπει οπωσδήποτε να χωριστούν οι δρόμοι με τον παρτενέρ μας. Ή έστω να φύγουμε άρον-άρον με το που βγει ο ήλιος.

Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε φτιάξει ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο στο πίσω μέρος του μυαλού μας.  Αυτό το μοτίβο σχετίζεται με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μία σχέση με πλεονεκτήματα –προσοχή, δεν αναφερόμαστε σε one night stands.

Μόλις βρεθεί στο διάβα μας ένας άνθρωπος που δεν ακολουθεί τις συγκεκριμένες αυτές επιταγές των σχέσεων, ξαφνιαζόμαστε δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε και, κυρίως, τι να καταλάβουμε.

Από τη μία έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δε θέλουμε κάτι σοβαρό, κι από την άλλη η συμπεριφορά του (νιώθουμε ότι) μας δείχνει το αντίθετο. Μήπως, όμως, κάτι έχουμε καταλάβει λάθος;

 

Προσέγγιση

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις χωρίς δέσμευση δεν προϋποθέτουν μία αγενή στάση. Αντιθέτως, ο χαρακτήρας του ανθρώπου με τον οποίο συναναστρεφόμαστε είναι ο μοναδικός υπαίτιος της συμπεριφοράς που δεχόμαστε. Εύλογα θα απορήσεις «Και πώς γίνεται όλοι όσοι θέλουν τέτοιας φύσεως σχέσεις να φέρονται με τον ίδιο τρόπο»;

Η απάντηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: τον χαρακτήρα του. Ανεξάρτητα από τη φύση της σχέσης, ένας αγενής άνθρωπος θα παραμένει αγενής είτε είναι δεσμευμένος, είτε όχι.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση αυτή η ευγενική προσέγγιση, όταν η πιθανότητα δέσμευσης έχει, σχετικά, αποκλειστεί. Δεν έχεις συνηθίσει να σου παραγγέλνουν πίτσα μετά το σεξ, ούτε να σου φτιάχνουν καφέ το πρωί παρτενέρ με τους οποίους δεν έχεις δεσμό.

Κι όμως, ακόμα κι αν δεν το έχεις συνηθίσει, αυτό είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό· πρέπει τουλάχιστον να προτείνεις στον άλλο να πιει έναν καφέ το πρωί ή να φάει κάτι μετά το σεξ.

«Κι αν αρχίζω να ερωτεύομαι;»

Σε αυτήν την περίπτωση το πράγμα περιπλέκεται. Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου αν σε κολακεύει η συμπεριφορά ή αν πράγματι όσο περισσότερο τον/η γνωρίζεις, τόσο περισσότερο σου αρέσει. Εφόσον ισχύει το δεύτερο, καλό είναι να το πεις και να μην το κρατήσεις μέσα σου. Είναι πολύ πιθανό να ξεθυμάνει εντελώς αυτό που ένιωσες μόλις το βγάλεις από μέσα σου.

Εάν δε νιώθει το ίδιο, τότε μάλλον το καλύτερο που έχεις να κάνεις –ξέρουμε βέβαια πως δε θα το κάνεις- είναι να λήξεις αυτή τη σχέση· τουλάχιστον προς το παρόν, μέχρι να διαπιστώσεις αν ήταν ενθουσιασμός.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι δεν προσπάθησε με κάποιον τρόπο να σε παραμυθιάσει, αλλά να σου φερθεί αυθόρμητα. Γι’ αυτό ό,τι κι αν αποφασίσεις, φέρσου ψύχραιμα και με ευγένεια.