Ζούμε σε μία εποχή που τα πράγματα σταδιακά ορθοποδούν. Αργά και σταθερά όμως. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα σε πολλές σχέσεις. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να σημαίνουν είτε ότι το ένα από τα δύο άτομα δεν έχει τόσα χρήματα όπως το αλλο, είτε και τα δύο άτομα δεν έχουν χρήματα.

 

Πρότυπα εποχής

Μέσα από τα social media προβάλλονται συνέχεια εικόνες ζευγαριών που κάνουν ταξίδια σε πανάκριβα μέρη, με πανάκριβα ενοίκια. Έτσι ανεβαίνουν και οι ψυχολογικές απαιτήσεις που αισθάνεται ένα ζευγάρι και νιώθει πιο άσχημα που δε μπορεί να εντάξει στο δικό του πλαίσιο αυτόν τον τρόπο ζωής.

Αλλά ακόμα και αν δε μιλάμε για προορισμούς που κοστίζουν, αντικειμενικά είναι ένα πρόβλημα να μην έχει τη δυνατότητα το ζευγάρι να πάει μία απλή εκδρομή.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Καλό θα είναι να υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ σας. Αν τα οικονομικά σας δεν είναι στα καλύτερά τους, δε χρειάζεται να προσποιείστε. Είναι χρήσιμο πάνω από όλα να λέτε τι μπορείτε να προσφέρετε και τι όχι. Διαφορετικά θα πιέζεστε να ανταπεξέλθετε και θα αγχώνεστε. Άγχος σημαίνει έλλειψη αρμονίας. Έλλειψη αρμονίας σημαίνει τσακωμοί. Δεν τους θέλετε.

Μην προσεγγίζετε το πρόβλημα ως αιτία τσακωμού και μία πολύ καλή αφορμή για ξέσπασμα. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.Αποδεχτείτε, ότι ενδεχομένως σε αυτή τη φάση της ζωής σας μπορεί ο/η σύντροφός σας να είναι ο σωτήρας σας. Οι σύντροφοι μας άλλωστε είναι εκεί και για αυτό (όχι μόνο για αυτό φυσικά).

Άμα ο σύντροφός σας ξοδεύει παραπάνω από όσα πρέπει και έχετε κοινό «ταμείο» τότε πείτε του ευγενικά να μην το κάνει. Επιτρέψτε να υπάρχει ένα είδος ανεξαρτησίας στα οικονομικά της σχέσης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, ότι ο ένας μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα και να κρύβει με διάφορα τεχνάσματα οικονομικές σπατάλες. Κάντε ένα κοινό πλάνο εξόδων αλλά και ένα ατομικό έτσι ώστε να μην έχετε κάθε φορά το άγχος.