Η τυπική σχέση είναι αυτή που περιλαμβάνει το σεξ και τη σαρκική απόλαυση. Μαζί με αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τα συναισθήματα. Αυτό είναι μία συνηθισμένη σχέση. Πλατωνική ωστόσο δεν είναι μία αόριστη σχέση που κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει μεταξύ και των δύο.

Είναι σπάνια μία πλατωνική σχέση;

Το ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού επιλέγει τις σχέσεις που έχουν τη σαρκική απόλαυση μές στο πρόγραμμα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν κάτι το συναισθηματικό και πνευματικό. Μπορεί μάλιστα κάποιοι να βαρέθηκαν την κουλτούρα του περιστασιακού σεξ και να μη θέλουν να έχουν καν επαφή με αυτό.

Άλλοι πάλι μπορεί να ερεθίζονται μόνο και μόνο στη σκέψη ότι ο άλλος είναι πολύ έξυπνος. Αυτό και μόνο για κάποιους λειτουργεί εντελώς διεγερτικά. Καλό είναι να βλέπουμε κάθε άνθρωπο ως ατομικότητα και όχι ως κάτι συλλογικό.

 

Τι είναι;

Είναι η σχέση που δίνει βαρύτητα και έμφαση κυρίως στο «εγκεφαλικό» και πνευματικό κομμάτι. Δηλαδή το κομμάτι της επικοινωνίας και της συνεννόησης. Στις σχέσεις αυτές κατά κανόνα οι υλικές απολαύσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα και το ενδιαφέρον στρέφεται στην κατανόηση, το σεβασμό, την επικοινωνία και το συναίσθημα.

Στην πραγματικότητα παρόλο που οι σχέσεις αυτές θεωρούνται ότι έχουν βάθος, στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν καθώς ίσως να έρχονται σε αντίθεση με την φυσική πορεία μιας σχέσης που στις περισσότερες φορές η ερωτική συνεύρεση θεωρείται φυσικό επακόλουθο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πλατωνικές σχέσεις μπορεί να εξελιχθούν και σε συμβατικές μετά από κάποιο διάστημα. Όταν οι άνθρωποι τα βρίσκουν συναισθηματικά, είναι πολύ πιθανόν αυτό να εξελιχθεί και σε σωματικό επίπεδο.

Ο όρος «πλατωνική σχέση» στις μέρες μας πολλές φορές χρησιμοποιείται και με μία ειρωνική ή χιουμοριστική διάθεση για το γεγονός ότι μια σχέση δεν έχει προχωρήσει ακόμα αρκετά ώστε να έχει ολοκληρωθεί και σωματικά.