Οι γονείς μας πολλές φορές λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς όχι μόνο για τις κοινωνικές επαφές με τους γύρω μας αλλά και για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Ως γονείς, προσπαθούμε μέσα από καθημερινές συζητήσεις να τους περάσουμε τα βαθύτερα μηνύματα της ζωής, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τα μικρά πράγματα που κάνουμε, σχεδόν ασυναίσθητα και αποτυπώνουν τις αξίες και το ήθος μας. Διατηρώντας υγιή σχέση όχι μόνο με τα παιδιά αλλά και με τους γύρω σας, τους δίνετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσουν στο μέλλον τους δικούς τους υγιείς δεσμούς.

Αποδοχή

Η αποδοχή σημαίνει να μειώνετε λιγάκι τις υψηλές προσδοκίες από το σύντροφό σας και να αφήνετε στην άκρη το ιδανικό μοντέλο του, με το να αποδέχεστε τις ιδιορρυθμίες του ή ακόμα και τα πειράγματά του. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι δεν προσπαθείτε να τον αλλάξετε και ότι τον αγαπάτε για αυτό ακριβώς που πραγματικά είναι. Αυτό φυσικά πρέπει να είναι αμφίδρομο, καθώς μόνο έτσι θα λειτουργήσει σωστά.

Φιλία

Είναι σημαντικό να δείξετε στα παιδιά σας ότι εκτός από σύντροφοι είστε και φίλοι. Ακόμα και αν περνάτε λίγο χρόνο μαζί, μιας και το πρόγραμμα όλων μας είναι φορτωμένο, φροντίστε να συμπεριφέρεστε με αγάπη και καλοσύνη ο ένας στον άλλον, ώστε να δείξετε στα παιδιά σας ότι ακόμα και στις δύσκολες μέρες πάντοτε θα μπορούν να βρουν και έναν φίλο στο σύντροφό τους.

Στοργή

Είναι υγιές για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους σε τρυφερές στιγμές, όπως το να αγκαλιάζονται ή να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, καθώς τα βοηθά να καταλάβουν πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε μελλοντικές τους σχέσεις. Βεβαιωθείτε μόνο ότι οι χειρονομίες σας παραμένουν κατάλληλες όσο βρίσκονται μπροστά για να μην μεταδώσετε κάποιο λανθασμένο μήνυμα.

Ευγνωμοσύνη

Δείξτε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σας στο σύντροφό σας για την βοήθειά του, είτε αυτή είναι μικρή είτε μεγάλη. Ευχαριστώντας τον, δείχνετε έμπρακτα στα παιδιά σας ότι τον εκτιμάτε  και έτσι συνειδητοποιούν ότι είναι καλό να βρουν συντρόφους που τα βοηθούν αλλά και είναι ευγνώμονες για την βοήθειά τους. Η ευγνωμοσύνη που δείχνετε ή σας δείχνει ο σύντροφός σας ανανεώνει και την σχέση σας, αφού ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον να συνεχίσετε την αλληλοβοήθεια. Παράλληλα, το να λέτε «ευχαριστώ» στον σύντροφό σας αποτελεί και αυτό μια στοργική πράξη.