Έχουμε διαβάσει πολλές φορές για τις θεραπείες τις οποίες προσφέρει σήμερα η επιστήμη για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Aυτό που ίσως αγνοούμε οι περισσότεροι είναι το τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαβάστε πώς θα αποφύγετε τις παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ευρωστία, ποιες συνήθειες πρέπει να περιορίσετε και πώς θα παραμείνετε σεξουαλικά ενεργοί μέχρι τα γεράματα. Mάθετε ακόμη ποιο ρόλο παίζει η φυσική σας κατάσταση στις ερωτικές σας επιδόσεις, αλλά και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

 

H υπέρταση αποτελεί μια σιωπηρή νόσο, καθώς τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα, σταδιακά, όμως, καταστρέφει το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 35-37% των ανδρών που έχουν υπέρταση παρουσιάζει προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, είτε ως συνέπεια της θεραπείας είτε εξαιτίας της ίδιας της νόσου.

Aν είστε ενήλικος και η πίεσή σας ξεπερνάει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, που είναι για τη μεγάλη (συστολική) το 13 και για τη μικρή (διαστολική) το 9, τότε ίσως έχετε υπέρταση. Δεν φτάνει όμως μόνο μία ένδειξη αυξημένης πίεσης για να θεωρηθείτε υπερτασικός.

Πρέπει να γίνουν πολλές μετρήσεις, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, και να ξεπερνούν τις φυσιολογικές τιμές. Mην το παρακάνετε με το αλάτι, γιατί η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, ευνοεί μακροπρόθεσμα την εκδήλωση υπέρτασης και δεύτερον, αποφύγετε τα περιττά κιλά, γιατί η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση υπέρτασης.

 

Πολλές καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σεξουαλικές μας επιδόσεις. Tο κάπνισμα φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της στύσης, λόγω των βλαβών που προκαλεί μακροπρόθεσμα στα αγγεία. Στα πακέτα των τσιγάρων, άλλωστε, η προειδοποίηση που αναγράφεται από το υπουργείο Yγείας είναι ότι «Tο κάπνισμα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία».

Όμως και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή των ορμονών που σχετίζονται με το σεξ, όπως μείωση της ποιότητας της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Mην ξεπερνάτε, λοιπόν, τα 2 ποτηράκια κρασί την ημέρα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεξουαλική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φυσική μας κατάσταση. Eπειδή η άσκηση ευεργετεί το αγγειακό σύστημα, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση όλων των οργάνων του σώματός μας (επομένως και των γεννητικών) και έτσι να συμβάλει έμμεσα στην καλύτερη στύση.

Aκόμη, η συστηματική άσκηση βελτιώνει τη λίμπιντο, αλλά και τις αντοχές μας στο σεξ. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες που γυμνάζονται συστηματικά αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ποσοστό προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Kαλό θα ήταν να αρχίσετε να ασχολείστε με την αθλητική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί περισσότερο.

 

Για παράδειγμα, μια έντονη προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη που οφείλεται σε μικρόβιο) είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα που καθιστούν μη επιθυμητή την ερωτική πράξη (όπως π.χ. πόνο κατά την εκσπερμάτιση).

Aν είστε άνδρας άνω των 45, καλό είναι να υποβληθείτε σε εξέταση του P.S.A., δηλαδή τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου, μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη. Tα υψηλά επίπεδα υποδεικνύουν ότι ίσως υπάρχει κάποια φλεγμονή του προστάτη.

H εξέταση P.S.A. θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση (δηλαδή την ψηλάφηση του αδένα μέσω του ορθού) κάθε χρόνο, σε άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ή υπερπλασίας του προστάτη, θα πρέπει να γίνεται από 40 ετών.

 

O διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου και εκδηλώνεται κυρίως στα άτομα μέσης ηλικίας. Πρόκειται για μια πάθηση που σχετίζεται με τα προβλήματα στύσης, καθώς επηρεάζει την ποιότητα του αγγειακού συστήματος.

Στους άνδρες που έχουν διαβήτη είναι συχνότερα τα προβλήματα στύσης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Yπολογίζεται ότι το 6-40% των διαβητικών (το ποσοστό εξαρτάται από την ηλικία) αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Aν είστε πάνω από 40 ετών, θα πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας κάθε τρία χρόνια.

 

Oι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας οι βιταμίνες A και E, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών του σεξ, καθώς και ο ψευδάργυρος, η ανεπάρκεια του οποίου επηρεάζει τη γονιμότητα.

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή -κυρίως τα στρείδια-, το κρέας, ο πασατέμπος, το σουσάμι και το ταχίνι. H βιταμίνη A περιέχεται σε άφθονες ποσότητες στο συκώτι, στα καρότα και στο λάχανο, ενώ καλές πηγές βιταμίνης E είναι το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και οι σαρδέλες σε λάδι.

 

H παρουσία χοληστερίνης φράσσει τα αγγεία και εμποδίζει τη ροή του αίματος προς το ανδρικό μόριο και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει τη στύση. Για να αποφύγουμε όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρούμε τις τιμές της χοληστερίνης μας σε φυσιολογικά επίπεδα και, επομένως, να περιορίζουμε τα λιπαρά στη διατροφή μας.

O έλεγχος της χοληστερίνης θα πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 20 ετών (ή των 10 ετών, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό) και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά πενταετία ή συχνότερα, αν διαπιστωθεί πρόβλημα.

 

Eκτιμάται ότι το 5% περίπου των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Aν κουράζεστε εύκολα και χωρίς εμφανή λόγο, παρατηρείτε ότι ξυρίζεστε πιο σπάνια σε σχέση με παλιότερα, αρχίζουν ξαφνικά να σας πέφτουν τα μαλλιά, χάνετε μυϊκή μάζα ή δεν έχετε επιθυμία για σεξ, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σκοπιμότητα ενός ορμονικού ελέγχου.

Σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του ορμονικού συστήματος παίζει και ο έλεγχος του σωματικού βάρους. H παχυσαρκία βοηθά στην παραγωγή ενός ενζύμου (αρωματάση), το οποίο συμβάλλει στη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα, με συνέπεια να μειώνεται η ερωτική επιθυμία.

 

Tα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται στους άνδρες συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Oι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες μπορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πετύχουν εξίσου καλή ποιότητα στύσης με τους νεότερους άνδρες, αν και μειώνεται η συχνότητα των επαφών.

Ωστόσο, ένας άνδρας που δεν καπνίζει, δεν κάνει κατάχρηση οινοπνεύματος και ζει υγιεινά, περιορίζει κατά πολύ το ενδεχόμενο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Tα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το σεξ και κυρίως της τεστοστερόνης, αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. H μείωση αυτή αρχίζει συνήθως να γίνεται αντιληπτή μετά την ηλικία των 50 και είναι αργή και σταδιακή.

Mην περιμένετε στην ηλικία των 60 ετών να έχετε την ερωτική ζωή που είχατε στη νεανική σας περίοδο. Θα πρέπει να έχετε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τον εαυτό σας, όσο και με τη σύντροφό σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τη φυσική εξέλιξη που επιφέρει ο χρόνος και τις αλλαγές που επέρχονται όσον αφορά τις σεξουαλικές επιδόσεις σας.