Το παιδί προσεγγίζοντας την ηλικία των οκτώ ετών, θα παρατηρήσετε ότι θέλει να αναλάβει ολοένα και περισσότερα καθήκοντα, αποκτώντας συνεπώς ολοένα και περισσότερες ελευθερίες. Αυτή η τάση είναι φυσιολογική, καθώς μεγαλώνουν και θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερα αλλά εξίσου λογική είναι και η ανησυχία σας για την ασφάλειά τους. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν πως πρέπει να διαχειριστούμε τα αιτήματά τους προκειμένου να τα διατηρήσουμε ασφαλή, δίχως όμως να τα κρατάμε και πίσω.

Μόνα τους στο ντους;

Ναι: Αν είστε βέβαιοι ότι μπορεί να κάνει μπάνιο μόνο του, αφήστε το να το κάνει, απλώς έχετε το νου σας ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε σε περίπτωση που σας φωνάξει. Για να γίνει η μετάβαση πιο ασφαλής, δοκιμάστε να βάλετε το σαμπουάν σε ένα μπουκάλι με αντλία, που θα μπορεί να πατήσει πιο εύκολα και χωρίς να χυθεί. Μην ξεχάσετε να βάζετε κάθε φορά ένα πατάκι για να μην γλιστρήσει και να απομακρύνεται τα κοφτερά αντικείμενα, όπως τα ξυραφάκια.

Μαγείρεμα στην κουζίνα;

Όχι: Τα παιδιά πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον το γυμνάσιο για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε στην κουζίνα ανεξάρτητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν το παιδί σας μπορεί να μαγειρέψει έστω και υπό την επίβλεψή σας, εξαρτάται από την ωριμότητά του όπως και τον έλεγχο των παρορμήσεών του. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες ή και καυτό νερό, μιας και το περιεχόμενο μπορεί να το πιτσιλίσει και να καεί. Παράλληλα θα ήταν καλό να μην το αφήνετε να μεταφέρει ζεστά τηγάνια, δίσκους ή δοχεία.

Δημόσιες τουαλέτες;

Ενδεχομένως: Θα μπορούσατε να το αφήσετε να χρησιμοποιήσει μόνο του μια δημόσια τουαλέτα, αρκεί να στέκεστε έξω από την πόρτα, για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε άμεσα στην περίπτωση που χρειαστεί την βοήθειά σας. Αυτό όμως δεν συνιστάται στην περίπτωση όπου βρίσκεστε σε ένα γεμάτο κόσμο μέρος με πολύ θόρυβο, όπως ένα πάρκο ψυχαγωγίας ή ένα στάδιο. Σε αυτήν την περίπτωση να βρίσκεστε πάντα κοντά στο παιδί, ακόμα και στις τουαλέτες.

Ψώνια;

Ναι: Είναι καλό να αφήνετε το παιδί σας να επιλέγει τι ακριβώς θα ψωνίσει ανάλογα με την λίστα σας αλλά θα πρέπει να το βλέπετε καθ’όλη την διάρκεια. Θα ήταν καλό να συμφωνήσετε σε ορισμένους κανόνες εξαρχής, όπως ότι δεν θα απομακρύνεται πολύ και ότι δεν θα φεύγει ποτέ από το οπτικό σας πεδίο.