Πολλές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να έχει αρκετές ευαισθησίες και να υπερ-αναλύει πολλά πράγματα και θέματα μαζί. Έτσι λοιπόν μπορεί να εκδηλωθούν επεισόδια άγχους εντός της σχέσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

 

Είναι κάτι που συμβαίνει;

Σαφέστατα και τέτοιες περιστάσεις άγχους συμβαίνουν μεταξύ δύο ανθρώπων. Ίσως οι ευαισθησίες και μία προδιάθεση για άγχος να επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Ναι.

«Το άγχος της σχέσης είναι εξαιρετικά κοινό», λέει ο Astrid Robertson, ψυχοθεραπευτής που βοηθά τα ζευγάρια με θέματα σχέσεων. Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν άγχος σχέσης ακόμη και κατά την έναρξη μιας σχέσης, προτού να ξέρουν ότι ο σύντροφός τους τους θέλει ή όχι στον ίδιο βαθμό.

Αλλά αυτά τα συναισθήματα άγχους μπορεί επίσης να προκύψουν σε δεσμευμένες, μακροχρόνιες σχέσεις.

 

Πώς εξελίσσεται;

Χαρακτηριστικά είναι η συναισθηματική δυσφορία, αυτό έπειτα οδηγεί σε έλλειψη κινήτρων, κόπωση ή συναισθηματική εξάντληση. Μπορεί επίσης να εκδηλώνετε αρκετά ψυχοσωματικά προβλήματα.

Το άγχος σας δεν μπορεί να προκύψει από  το τίποτα στην ίδια τη σχέση. Αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα και αγωνία για εσάς και το σύντροφό σας.

Ενδείξεις ότι έχετε άγχος στη σχέση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται λίγο ανασφαλείς σχετικά με τη σχέση τους σε κάποιο σημείο, ειδικά στα πρώτα στάδια της. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, έτσι γενικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για να περάσετε στις αμφιβολίες ή στους φόβους, ειδικά αν δεν σας επηρεάζουν πάρα πολύ.

Αλλά αυτές οι ανήσυχες σκέψεις μεγαλώνουν μερικές φορές και έρχονται στην καθημερινή σας ζωή. Αναρωτιέστε αν σημαίνεται κάτι στον σύντροφό σας. «Η πιο συνηθισμένη έκφραση μίας τέτοιας σχέσης σχετίζεται με τα υποκείμενα ερωτήματα».

«Έχω σημασία; » ή «Είσαι εκεί για μένα;» εξηγεί ο Ρόμπερτσον. «Αυτό μιλά για μια θεμελιώδη ανάγκη να συνδεθείς, να ανήκεις και να αισθάνεσαι ασφαλής σε μια σχέση.»

 

Άλλες ανησυχίες ενδεχομένως περιλαμβάνουν

Ότι θα χάσει το ενδιαφέρον του ο σύντροφός σας για εσάς. Ότι ενδέχεται να μην προσφέρει βοήθεια ή υποστήριξη αν προκύψει κάτι σοβαρό. Ότι σας θέλει για δικό του όφελος και μόνο.
Αμφισβητείτε τα συναισθήματα του συντρόφου σας για εσάς. Αλλά παραμένετε παρ’ όλες τις όποιες προσπάθειές του, με την αμφιβολία ότι δε σας αγαπάει πραγματικά.

Ίσως αργούν να ανταποκριθούν στον ερωτικό τομέα. Ή δεν απαντούν σε μηνύματα για αρκετές ώρες – ακόμα και μια μέρα. Όταν ξαφνικά φαίνονται λίγο αποστασιοποιημένοι, αναρωτιέστε αν τα συναισθήματά του άλλαξαν.

Μια καλή σχέση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αγαπημένοι, ασφαλείς και χαρούμενοι. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα συναισθήματα και να ελπίζουμε ότι τίποτα δεν θα διαταράξει τη σχέση.