Τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην μείωση του σωματικού μας βάρους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα, με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν ότι η καφεΐνη σταματά την παραγωγή λίπους στο σώμα ενώ παράλληλα αποθηκεύεται λιγότερο λίπος στο εσωτερικό των λιποκυττάρων από το κανονικό.

Μείωση 16%

 

Για τις ανάγκες της έρευνας, τα πειραματόζωα κατανάλωσαν καφεΐνη ισοδύναμη των τεσσάρων φλιτζανιών και στην συνέχεια ακολούθησαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπος και ζάχαρη για τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με το πόρισμα, έλαβαν 16% λιγότερο βάρος συγκριτικά με όσα δεν κατανάλωναν καφεΐνη, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνει την δράση του γονιδίου, που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τσάι βοτάνων και βάρος

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις αρχικά προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα οφέλη του τσαγιού από βότανα στην υγεία του οργανισμού και διαπίστωσαν τελικά ότι όπως ο καφές, έτσι και αυτό βοηθούσε σημαντικά στην απώλεια βάρους. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, το τσάι βοτάνων όπως και ο καφές μπορούν να θεωρηθούν ότι δρουν κατά της παχυσαρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Elvira Gonzalez de Mejia, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η κατανάλωση καφεΐνης ανακουφίζει το σώμα από τις αρνητικές επιδράσεις μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς επηρεάζει την δράση ορισμένων ενζύμων τόσο στο ιστό του λίπους όσο και στο ήπαρ.

Τσάι και καφές κατά της παχυσαρκίας

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Function Foods, αναφέρει ότι τόσο το τσάι από βότανα όσο και ο καφές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «παράγοντες κατά της παχυσαρκίας», καθώς η καταστολή των γονιδίων σήμαινε επίσης την μειωμένη χοληστερόλη στο ήπαρ.