Ο αυνανισμός είναι μία διαδικασία που πέραν του ότι συνιστά προσωπική κατάσταση με σκοπό την ικανοποίηση και τον οργασμό, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτά αφορούν τόσο τον ψυχικό όσο και τον σωματικό τομέα.

Τα οφέλη

Ο αυνανισμός είναι μια υγιής σεξουαλική δραστηριότητα. Έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Υπάρχουν περιορισμένες μελέτες σχετικά με τα οφέλη του αυνανισμού, αλλά υπάρχουν μελέτες για τη σεξουαλική επαφή και τη διέγερση.

Οι έρευνες και οι ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης μέσω αυνανισμού, μπορεί να σας βοηθήσει: ανακουφίζει από το συνηθισμένο άγχος, βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα.

Επιπλέον ενισχύει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αισθανθείτε ευχαρίστηση. Μειώνει τις κράμπες. Τα ζευγάρια μπορούν επίσης να αυνανίζονται αμοιβαία για να εξερευνήσουν διαφορετικές επιθυμίες, καθώς και να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Προλαμβάνει τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Έρευνα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αν και οι γιατροί δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μειώθηκε κατά περίπου 20% στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα.

Μια μελέτη του 2003 ανακάλυψε επίσης μια παρόμοια σχέση μεταξύ της συχνής εκσπερμάτισης και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η εκσπερμάτιση προστατεύει τακτικά από τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Σε ψυχολογικό επίπεδο

Το γεγονός ότι κάποιος ικανοποιεί τον ίδιο του τον εαυτό, τον κάνει να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση με το σώμα του. Αγαπάει το σώμα του και έρχεται στην πιο προσωπική επαφή που θα μπορούσε να έχει με αυτό.

Το γεγονός δε ότι έρχεται κάποιος σε οργασμό όταν αυνανίζεται, έχει ως αποτέλεσμα να ηρεμεί και να μειώνει το άγχος και την όποια ένταση που μπορεί να ένιωθε.