Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες- όχι ακριβώς αυτό που ψάχνετε δηλαδή σε μια τροφή όταν θέλετε να αδυνατίσετε. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν εντάξει στη δίαιτά τους αμύγδαλα έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σύνθετους υδατάνθρακες. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά αμύγδαλα ως σνακ, δεν πάχυναν, παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν εξτρά θερμίδες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπεράσμα ότι το βάρος τους δεν αυξήθηκε, επειδή ένιωθαν χορτάτοι και δεν έτρωγαν κάτι άλλο μεταξύ των γευμάτων τους.

Τα αμύγδαλα μειώνουν την πείνα

 

Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα χορταστικά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν τα περιλαμβάνετε σε ένα σνακ ή γεύμα σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα και μειώνουν τις πιθανότητες να επισκεφθείτε τον αυτόματο πωλητή στο γραφείο σας.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη

 

Έχει υπολογιστεί ότι 22 αμύγδαλα, περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αδυνάτισμα χάρη στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από το στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα να σας παρέχουν ενέργεια, αλλά να σας κάνουν επίσης να πεινάτε μετά από λίγο. Ειδικά όταν συνδυάζετε την κατανάλωση πρωτεϊνών με τη γυμναστική, τότε αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση τις ημερήσιες καύσεις του οργανισμού σας.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

 

Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, σε μια μερίδα περιέχονται 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες δε βοηθούν μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, αλλά συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους, επειδή προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό. Έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτη, αφού έτσι μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά

 

Σε μια μερίδα περιέχονται 15 γραμμάρια λίπους. Ενώ αυτή η περιεκτικότητα μπορεί να σας ακούγεται αποτρεπτική, τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά (τα 2/3 περίπου) είναι μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το «καλό» λίπος, γιατί ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, όπως το κορεσμένο λίπος, αλλά προστατεύουν κιόλας από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερόλη, ενώ δεν επηρεάζουν ή -κατά άλλους ερευνητές- ελαφρώς αυξάνουν τα επίπεδα της ΗDL («καλής» χοληστερόλης). Επίσης, συμβάλλουν στο να μένετε χορτάτη, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες.

 

Τι πρέπει να προσέξετε

 

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και θέλετε να μειώσετε την πείνα σας, τα αμύγδαλα δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή σας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε ανεξέλεγκτα και παρ΄ όλά αυτά να περιμένετε να χάσετε βάρος.

*Προτιμήστε ανάλατα αμύγδαλα, ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση

*Περιοριστείτε στα 23 αμύγδαλα, τα οποία θα σας δώσουν περίπου 170 θερμίδες

*Προσθέστε αμύγδαλα στις σαλάτες και το γιαούρτι σας για να χορτάσετε πιο εύκολα και να χαρίσετε έξτρα γεύση στο πιάτο σας