Μία σχέση όταν έχει παραβατικές και απάνθρωπες συμπεριφορές απέναντι στο άτομο, τότε πρέπει ο χωρισμός να είναι ο μονόδρομος. Όταν όμως αυτός ο χωρισμός γίνεται θα πρέπει το άτομο που παρενοχλείται με ψυχολογικό ή σωματικό τρόπο, να βρίσκεται σε «ζώνη ασφαλείας».

Κακοποιητική συμπεριφορά συντρόφου

Οι σχέσεις που δεν είναι υγιείς βασίζονται στην εξουσία και τον έλεγχο, όχι στην ισότητα και το σεβασμό. Στα πρώτα στάδια μιας καταχρηστικής σχέσης, μπορεί να μην νομίζετε ότι οι λάθος  συμπεριφορές είναι μεγάλη υπόθεση.

Ωστόσο, η κτητικότητα, οι προσβολές, οι κατηγορίες ζήλιας, η φωνή, η ταπείνωση, η σωματική βία, η ψυχολογική πίεση ή άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές, είναι – στη ρίζα τους – προσπάθειες εξουσίας και ελέγχου.

Θυμηθείτε ότι η κατάχρηση είναι πάντα μια επιλογή και αξίζετε να σας σέβονται. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε κακοποίηση. Αν νομίζετε ότι η σχέση σας είναι μη υγιής, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τώρα την ασφάλειά σας.

Καταλάβετε ότι ένα άτομο μπορεί να αλλάξει μόνο αν θέλει. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον σύντροφό σας να αλλάξει τη συμπεριφορά του αν δεν πιστεύει ότι κάνει λάθος. Εστιάστε στις δικές σας ανάγκες. Φροντίζετε τον εαυτό σας. Η ευεξία σας είναι πάντα σημαντική. Παρακολουθήστε τα επίπεδα άγχους σας, πάρτε το χρόνο να είστε με τους φίλους σας, να έχετε αρκετό ύπνο.

 

Χωρισμός και βοήθεια

Εάν διαπιστώσετε ότι η σχέση σας σας αποστραγγίζει ψυχολογικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να τερματίσετε τη σχέση σας. Συνδεθείτε με τα συστήματα υποστήριξης. Συχνά, οι δράστες προσπαθούν να απομονώσουν τους συντρόφους τους. Συζητήστε με τους φίλους σας, τα μέλη της οικογένειας, γενικά τους οικείους σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε.

Θυμηθείτε ότι αξίζετε να αισθάνεστε ασφαλείς και αποδεκτοί στη σχέση σας. Παρόλο που δεν μπορείτε να αλλάξετε τον σύντροφό σας, μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας για να είστε ασφαλείς.