Πολλές είναι οι γυναίκες οι οποίες αναρωτιούνται για το αν μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές κατά διάρκεια της περιόδου τους.

Άλλες πάλι, απέχουν από το σεξ εκείνες τις ημέρες ούτως ή άλλως, επειδή θεωρούν ότι με κάποιον τρόπο κινδυνεύει η υγεία τους.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Οι γιατροί δίνουν «πράσινο φως»

Εάν η γυναίκα νιώθει άνετα με αυτό, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει να έχει σεξ στην περίοδο της.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και ασφαλές τόσο για εκείνη, όσο και για τον σύντροφό της”.

Και μην ανησυχείτε αν δείτε σκούρες κόκκινες ή καφέ μικρές μάζες αίματος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ.

Αυτό είναι απλά παλαιότερο αίμα και κύτταρα του ενδομητρίου σας, και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

H σεξουαλική διέγερση

Η σεξουαλική διέγερση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και μερικές μπορεί να έχουν κακή διάθεση γενικότερα στην περίοδό τους, αλλά και επώδυνες ενοχλήσεις που τις κάνουν να μην έχουν διάθεση για σεξ.

Αλλά για πολλές άλλες γυναίκες, η έμμηνος ρύση μπορεί να συνοδεύεται από κατακόρυφη αύξηση της λίμπιντο.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη σας είναι χαμηλά κατά την πρώτη μέρα, αλλά αρχίζουν να αυξάνονται από την τρίτη μέρα και μετά.

Επίσης, η αυξημένη ροή υγρών στον κόλπο σας μπορεί να χρησιμεύσει ως επιπλέον λίπανση κατά τη διάρκεια του σεξ στην περίοδο, το οποίο μπορεί επίσης να αυξήσει την ευχαρίστηση.

Εάν χρησιμοποιείτε συνήθως κάποιο αγορασμένο λιπαντικό για να σας βοηθήσει με την ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, τις ημέρες της περιόδου σας μάλλον δεν θα το χρειαστείτε.

Και μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι οργασμοί μπορεί να σας ανακουφίσουν ακόμα και από τους πόνους και τις κράμπες της εμμηνόρροιας.

Πώς να περιορίσετε τους λεκέδες αίματος

Το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Επίσης, το σεξ στην ιεραποστολική στάση, με τη γυναίκα ξαπλωμένη ανάσκελα, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος (χάρη στην… βαρύτητα!).

Τέλος, αν κάνετε σεξ προς το τέλος της περιόδου σας, η ροή σας θα είναι μειωμένη ούτως ή άλλως.

Οργασμός χωρίς διείσδυση

Μπορείτε να συνεχίσετε τα σεξουαλικά παιχνίδια με τον σύντροφό σας και να έχετε και εσείς μια οργασμική εμπειρία, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα διείσδυση.

Μπορείτε να βάλετε ένα ταμπόν και να εστιάσετε εσείς και ο σύντροφός σας στην κλειτορίδα σας.

Εγκυμοσύνη κατά την περίοδό σας

Σε ορισμένες γυναίκες η περίοδός τους διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και μερικές φορές η ωορρηξία της γυναίκας μπορεί να αλληλεπικαλύπτεται με την εμμηνόρροια.

Επίσης, το σπέρμα μπορεί να ζήσει για 3 έως 5 ημέρες.