Δεν είναι όλες οι γυναίκες εκείνες που μισούν τους πρώην τους. Κάποιες μπορούν να κάνουν και παρέα μαζί τους χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα με αυτό. Απλά σε αντίθεση με τους άντρες, έχουν την τάση να μισούν περισσότερο τους πρώην συντρόφους τους.

Έρευνα

Παραδόξως, οι άνδρες δεν σκέφτονται με τα ίδια σκοτεινά αισθήματα τις πρώην τους – και κάπως έτσι προκύπτει το κλισέ της απειλητικής πρώην που κάποιος θυμάται περισσότερο θετικά από όσο θα θέλαμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουμε περισσότερες πιθανότητες να “μισούμε” τις παλιές σχέσεις που έληξαν άδοξα, ενώ οι άνδρες όχι.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science έδειξε ότι οι άνδρες θυμούνται τις παλιές τους συντρόφους με περισσότερη αγάπη από ο,τι τους θυμούνται εκείνες και οι λόγοι είναι μάλλον προφανείς. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασική διαφορά είναι αυτή που ίσως όλοι ξέρουμε και χωρίς να ρωτήσουμε 900 αγνώστους στο δρόμο, ότι δηλαδή οι γυναίκες προτιμούν σταθερά μακροχρόνιες και μονογαμικές σχέσεις, σε αντίθεση με τους άνδρες, που όχι και τόσο.

Η συγκεκριμένη θεωρία εξελικτικής ψυχολογίας δεν είναι ακριβώς ευαγγέλιο, αλλά σημαίνει ότι οι γυναίκες συχνά βλέπουν την επένδυση που έκαναν σε μια σχέση που δεν κράτησε για πάντα ως το υπέρτατο χάσιμο χρόνου, ενώ οι άνδρες μπορεί απλά να τη δουν σαν μια σεξουαλική εμπειρία που απόλαυσαν όσο την απόλαυσαν.

 

Συμπεριφορά μετά τον χωρισμό

Επίσης οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ως αιτία χωρισμού κάποια «προβληματική συμπεριφορά» εκ μέρους του συντρόφου τους (όπως απιστία ή κακοποίηση), ενώ πολλοί άνδρες αντιστοίχως απάντησαν ότι δεν έχουν ιδέα τι προκάλεσε τους χωρισμούς τους, οπότε μπορεί να φταίει και το γνωστό τεράστιο ρακούν και δεν υπάρχει λόγος να κρατούν κακία σε κανένα.

 Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μετά το χωρισμό, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης από φίλους που τις διαβεβαιώνουν ότι ο πρώην τους ήταν ο Νταρθ Βέιντερ, σε αντίθεση με τους άνδρες, που ίσως επειδή δεν ξέρουν γιατί χώρισαν, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να θυμούνται την πρώην τους με αγάπη. 

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η δυναμική στις σχέσεις των δυο φύλων εξελίσσεται συνεχώς και όλα αυτά μπορεί σύντομα να αλλάξουν, καθώς πολλές γυναίκες είναι πλέον ανεξάρτητες, δεν ψάχνουν πια για δέσμευση και ασφάλεια και ίσως να μην μισήσουν κάποιον που δεν προσφέρεται για happy end. Μέχρι τότε, πολλές θα συνεχίσουν να μισούν τους πρώην τους, και όπως επιβεβαιώνει πλέον και η επιστήμη, έχουν τους λόγους τους.