Τα νήπια, ιδιαίτερα μέχρι τα πρώτα τρία έτη της ζωής τους, ενδέχεται να εμφανίσουν ιδιόμορφη συμπεριφορά, που μπορεί να ποικίλει από το απροκάλυπτο σκάλισμα της μύτης μπροστά σε όλους της προσκεκλημένους μιας δεξίωσης έως και τις άναρθρες άνευ αιτίας κραυγές ενώ είστε με φίλους σας στο σπίτι. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτές τις περίεργες συμπεριφορές ή και συνήθειες, μιας και αποτελούν μια φυσιολογική φάση της εξέλιξής τους αφού έτσι ανακαλύπτουν τόσο το σώμα τους όσο και τον κόσμο γύρω τους, στάδιο από το οποίο περνά κάθε παιδί.

Ρινικές «ανασκαφές»

Πιθανότατα το μικρό σας να μην μπορεί να κρατήσει τα δάχτυλά του μακριά από την μύτη του και αυτό γιατί για εκείνο αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο εξερεύνησης του σώματός του. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να ξύνει την μύτη του, αναζητώντας ανακούφιση από συμπτώματα αλλεργίας.
Τι να κάνετε: Εξηγήστε του με ήπιο τόνο ότι θα ήταν καλύτερο να καθαρίζει την μύτη του με ένα μαντηλάκι και όταν θα είναι μόνο του. Αν παρατηρείται ότι συνεχίζει να πειράζει την μύτη του, τότε ένα ραντεβού στον παιδίατρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν πρόκειται για αλλεργία.

Αποχή από το φαγητό

Αν δείτε ότι το νήπιό σας αρνείται συστηματικά το φαγητό του, μην ανησυχήσετε, καθώς με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο δεύτερο έτος της ηλικίας του παιδιού, μειώνεται κατ’αναλογία και η όρεξή του.
Τι να κάνετε: Μπορείτε να του παρέχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του με μικρά γεύματα ή σνακ, τα οποία θα μπορεί να επιλέξει όποτε το θελήσει, χωρίς να το πιέσετε. Παράλληλα θα ήταν καλό να το αφήσετε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, όπως εκείνο θέλει.

Γροθιές

Όταν κάνετε τις πρώτες σας βόλτες στο πάρκο, τότε περίπου θα παρατηρήσετε ότι το νήπιο θα ξεκινήσει να σχηματίζει γροθιές, γεγονός που πιθανότατα δεν έχει σχέση με την πρόθεση να χτυπήσει τους γύρω του. Πράγματι ενδεχομένως να είναι απογοητευμένο και ο μοναδικός τρόπος για να το εκφράσει, μιας και ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει, είναι κουνώντας τις γροθιές του.
Τι να κάνετε: Αν δείτε ότι το μικρό σας εξαγριώνεται, τραβήξτε το στην άκρη και με ήπιο τόνο υπενθυμίστε του ότι δεν είναι εντάξει να χτυπάει. Ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιεί λέξεις για να εκφράσει όλα όσα νιώθει ενώ αν αυτό δεν πιάσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε μαζί μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτό θα του δώσει μερικά λεπτά ώστε να ηρεμήσει και επαναφέρει την ψυχραιμία του.