Η αποχή από τη σεξουαλική πράξη είναι λογικό πως αποτελεί και την αιτία από την οποία προκύπτουν ορισμένες ιδιαίτερες αλλαγές. Τέτοιες μπορεί να είναι οι 3 παρακάτω:

Πεσμένη διάθεση

Το σεξ είναι ψυχοσωματική διαδικασία. Η σωματική επαφή, ρυθμίζει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

Χωρίς τα οφέλη αυτών των φυσικών τονωτικών της διάθεσης, μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε μελαγχολία και κακή διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνετε κλινικά καταθλιπτικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και η έλλειψη σεξ συνδέονται, αλλά πρόκειται για σύνδεση και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

 

Διάθεση για σεξ

Οι άνθρωποι με λιγότερο στρες τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Με δεδομένο ότι το σεξ ανακουφίζει από το άγχος, όταν δεν κάνετε, είναι πιθανότερο να είστε πιο νευρικοί. Σκωτσέζικη μελέτη διαπίστωσε ότι η αντίδραση της αρτηριακής πίεσης στο άγχος ήταν χαμηλότερη σε όσους έκαναν συχνά σεξ.

 

Μεταβολές στην ερωτική διάθεση

Το σεξ βελτιώνει τη διάθεση, αδυνατίζει και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Η κατάσταση της υγείας σας, το φύλο και το διάστημα αποχής, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιπτώσεις. Αρχικά μπορεί να νιώσετε ότι έχετε χάσει κάθε διάθεση για σεξ, να γίνετε πιο νωχελικοί και λιγότερο δραστήριοι σε όλα τα επίπεδα. Άλλοι άνθρωποι, όσο δεν κάνουν σεξ, τόσο περισσότερο το σκέφτονται.